Oι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν, χθες από το Κάιρο, για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum – EMGF σε διεθνή οργανισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι υπουργοί των επτά χωρών, στη χθεσινή δεύτερη σύνοδο του φόρουμ για το φυσικό αέριο, αποφάσισαν, επίσης, να συστήσουν μια επιτροπή διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, τόσο οι κρατικές, όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις εν λόγω χώρες.

Εκτενή παρέμβαση στις εργασίες της συνόδου έκανε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρίκ Πέρι, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη που θα εκπονηθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, για την εξέταση του δυναμικού του φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.