Χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά, ουσιαστικά μηδενικά, επίπεδα για τουλάχιστον ακόμη έναν χρόνο υποσχέθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωθώντας σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε νέα πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα (επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης 0%, επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης 0,25%, επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -0,40%), αλλά παραμένει ζωντανή η προσδοκία περαιτέρω μείωσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή αργότερα, εάν ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να κινείται μακριά από το επίπεδο-στόχο του 2%. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος «να εξετάσουν επιλογές για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων αλλά και για το μέγεθος και τη σύνθεση πιθανών νέων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», δηλαδή ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, του λεγόμενου QE, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ έχει διαθέσει 2,6 τρισ. ευρώ φθηνής ρευστότητας σε τράπεζες και επιχειρήσεις της ευρωζώνης από τις αρχές του 2015 μέχρι και πέρυσι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες ούτε για το επίπεδο μείωσης των επιτοκίων ούτε για τη σύνθεση του νέου QE. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση ομολόγων που έχει αποκτήσει από το πρώτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας».

Δηλαδή, η ροή φθηνού χρήματος θα συνεχιστεί για πολύ, ακόμη κι όταν έρθει η στιγμή να περάσει σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Φρανκφούρτη εκτιμά πως η ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική θα παραμείνει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενες, παρότι τις προηγούμενες μέρες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μείωση επιτοκίων ακόμη και από χθες. Προφανώς, η ΕΚΤ προτίμησε να περιμένει τις κινήσεις της FED, της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει μειώσεις στα επιτόκια του δολαρίου.

Σημάδια επιβράδυνσης

Ο Μάριο Ντράγκι, αιτιολογώντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ, επισήμανε τα ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει για τον κίνδυνο νέας ύφεσης, τονίζοντας ότι η αγορά εργασίας στις χώρες του ευρώ πάει καλά και οι αυξήσεις στους μισθούς στηρίζουν ικανοποιητικά την κατανάλωση.

Ωστόσο, για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική έχει τα όριά της: «Η νομισματική πολιτική έχει κάνει πολλά και θα συνεχίσει να κάνει πολλά. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί να επιδεινώνεται η κατάσταση, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παίξει σημαντικότερο ρόλο», είπε ο Ντράγκι, πετώντας το μπαλάκι στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Νοέμβριο.

(από efsyn.gr)