Η Κοπεγχάγη Στοχεύει να Γίνει η Πρώτη Πρωτεύουσα με Ουδέτερο Αποτύπωμα Άνθρακα Έως το 2025

Η Κοπεγχάγη Στοχεύει να Γίνει η Πρώτη Πρωτεύουσα με Ουδέτερο Αποτύπωμα Άνθρακα Έως το 2025
energia.gr
Τετ, 31 Ιουλίου 2019 - 20:00

Όταν η πράξη ανατρέπει την θεωρία, τότε αλλάζουν τα δεδομένα και η επόμενη μέρα είναι ήδη πραγματικότητα. Η φράση ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Κοπεγχάγης, πρωτεύουσας της Δανίας, η οποία, μέσω του δημάρχου της, ευελπιστεί ότι έως το 2025 θα καταφέρει να γίνει μια πόλη με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η σκανδιναβική χώρα διαθέτει ήδη πολλές ανεμογεννήτριες, με την αιολική ενέργεια να καλύπτει το 33% του ενεργειακού εφοδιασμού της. «Εάν υπάρχει χώρος για ανεμογεννήτριες στις πόλεις, θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιηθεί», εξηγεί ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής ενεργειακού προγραμματισμού στο πανεπιστήμιο του Aalborg, υπεύθυνος του προγράμματος «Αειφόρες πόλεις» και πρόσθεσε: «Οι χερσαίες ανεμογεννήτριες είναι η φθηνότερη δυνατή πηγή ενέργειας που υπάρχει σήμερα και η εγκατάσταση τους συμβάλει ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις στο ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας».

Οι σκανδιναβικές πόλεις θεωρούνται από καιρό ηγέτες στην εφαρμογή των πράσινων τεχνολογιών και η Κοπεγχάγη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ άλλες πόλεις διαθέτουν χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, η Κοπεγχάγη έχει χώρους για ποδήλατα. Αναλογικά, και οι 600.000 κάτοικοί της διαθέτουν ποδήλατο, καθώς η πόλη διαθέτει 375 χιλιόμετρα αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων.

Στο κρύο περιβάλλον της Κοπεγχάγης, ο επισκέπτης θα δει παιδιά, νέους και ηλικιωμένους πάνω σε ποδήλατα, γονείς και παιδιά σε ποδήλατα μεταφοράς. Οι αρχές της πόλης υποστηρίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν σημαίνει πως οι κάτοικοί της νοσταλγούν την επιστροφή στη φύση, ή επιθυμούν να είναι γυμνασμένοι και υγιείς. Απλώς είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις οπουδήποτε.

Ποσοστό 62% των ανθρώπων που ζουν στην πόλη, πηγαίνουν καθημερινά, με το ποδήλατο στην εργασία τους, ασχέτως του αν κάνει κρύο ή βρέχει. Το λιμάνι της πρωτεύουσας και οι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου της ευρύτερης περιοχής, τροφοδοτούνται, ως επί το πλείστον, με καθαρή ενέργεια, που παράγεται από δική του εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ανεμογεννήτριες.

Η λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων της είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κοπεγχάγη διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο, έως το 2025. Ο Δήμος Κοπεγχάγης εμφανίζεται βέβαιος ότι η πόλη μπορεί να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους της.

Το 2017, η Κοπεγχάγη παρήγαγε περίπου 1,37 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, ή περίπου 2,2 τόνους εκπομπών ανά κάτοικο, που αποτελεί ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά στην Ευρώπη, ήτοι, μείωση κατά 40% από το 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη στροφή στις ΑΠΕ που επιχείρησε η εταιρεία κοινής ωφελείας της πόλης.