Δικαστήριο της Πολωνίας Απαγορεύει στην Κρατική Enea να Συμμετάσχει στην Κατασκευή της Τελευταίας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα

Δικαστήριο της Πολωνίας Απαγορεύει στην Κρατική Enea να Συμμετάσχει στην Κατασκευή της Τελευταίας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2019 - 17:52

Άκυρη κήρυξε, δικαστήριο της Πολωνίας, την απόφαση της κρατικής εταιρείας Enea, να συμμετέχει στην κατασκευή της τελευταίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει προγραμματιστεί στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κατασκευή της μονάδας στην περιοχή Οστρολέκα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Η νέα μονάδα έχει συγκεντρώσει τα πυρά περιβαλλοντικών οργανώσεων που εκτιμούν ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων.

Οι μέτοχοι της Enea ψήφισαν, πέρυσι, υπέρ της συμμετοχής της εταιρείας στο έργο, από κοινού με την επίσης κρατική Energa, αλλά η οργάνωση ClientEarth ισχυρίστηκε ότι η απόφαση είναι νομικά άκυρη και το δικαστήριο έκανε δεκτή αυτή την άποψη, με την απόφαση να επιδέχεται έφεσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μετά την έκδοση της απόφασης, η μετοχή της Enea ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία προγραμματίζει να καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, με καύση άνθρακα, έως το 2040.