Η γερμανική επιχείρηση ηλεκτρισμού, RWE, ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ισχύος 1.560 μεγαβάτ, στην Ουαλία, την προηγούμενη Πέμπτη, αφού τα μέτρα εξοικονόμησης εκπομπών ρύπων θεωρήθηκαν ανεπαρκή για να διατηρήσουν σε λειτουργία το εργοστάσιο.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη μονάδα, Αberthaw B Power Station, σε έναν από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας επένδυσε, τα τελευταία χρόνια, σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Μεταξύ αυτών των επενδύσεων περιλαμβάνεται συγκεκριμένη τεχνολογία που θα επέτρεπε τη μείωση των συγκεντρώσεων θείου στο εργοστάσιο, μέχρι και σε ποσοστό 95% και την εγκατάσταση τεχνολογίας χαμηλού οξειδίου του αζώτου, για τη μείωση των εκπομπών, κατά περισσότερο από 90%. Τελικά, η RWE αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του εργοστασίου στις 31 Μαρτίου 2020, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Roger Miesen, να δηλώνει πως «οι συνθήκες της αγοράς κατέστησαν αναγκαία τη λήψη αυτής της απόφασης».

«Ήταν σαφές εδώ και αρκετό καιρό, ότι οι συνθήκες της αγοράς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούσε πρόκληση», ανέφερε η RWE στο δελτίο τύπου που εξέδωσε. Το εργοστάσιο τροφοδοτεί 1.5 εκατ. νοικοκυριά και απασχολεί 170 εργαζόμενους, των οποίων οι θέσεις εργασίας βρίσκονται πλέον στον αέρα.

Η απόφαση να κλείσει ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα συμβάλει να ευοδωθεί ο στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση, να μειώσει βαθμιαία τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την RWE.