Το Fatih και το Yavuz το...Χαβά τους! -Συνεχίζονται οι Γεωτρητικές Προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Το Fatih και το Yavuz το...Χαβά τους! -Συνεχίζονται οι Γεωτρητικές Προκλήσεις στην  Αν. Μεσόγειο
energia.gr
Τετ, 7 Αυγούστου 2019 - 17:41

Απτόητη η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις με τα δύο πανάκριβα πλοία που διαθέτει, το Fatih και το Yavuz, στην ανατολική Μεσόγειο και ανοικτά των ακτών της Καρπασίας, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ προειδοποίησε πως στην περιοχή θα πλεύσει και τρίτο τουρκικό πλοίο ερευνών, εντός των προσεχών εβδομάδων. 

Σε δηλώσεις του από το Yavuz, όπου έχει επιβιβαστεί, ο κ. Ντονμέζ αποκάλυψε ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα ξεκινήσει το έργο του στην περιοχή, από τα τέλη αυτού του μήνα. Να σημειωθεί ότι το "ερευνητικό" έργο του Yavuz, επιβλέπει μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας. "Το Fatih συνεχίζει τις εργασίες στην γεώτρηση Finike-1, στις περιοχές που έχει άδεια η Τουρκία. Το Υavuz συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην γεώτρηση Karpaz-1", επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας χθες, αλλά μεταδόθηκαν σήμερα, λόγω εμπάργκο.

"Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα συμμετάσχει στην αποστολή αυτή από τα τέλη του Αυγούστου", πρόσθεσε.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τις "συστάσεις", ενώ αδιαφορεί και για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειές της, στους δυτικούς εταίρους της, Ε.Ε. και Η.Π.Α.

"Υποστηρίζουμε μια ειρηνική, σταθερή περιοχή και αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες από οποιουσδήποτε παράγοντες", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Φράνσις Φάνον, απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ανέστειλαν τον περασμένο μήνα τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με την Άγκυρα στις αερομεταφορές και αποφάσισαν να μη συνεχιστεί, επί του παρόντος, ο διάλογος με την Τουρκία, σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

Θυμίζουμε πως την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα συζητήσουν  την εξεύρεση τρόπου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα την τελευταία διετία.

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά προβαίνει σε μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο, στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. "Αυτό δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα", υποστήριξε ο Ακιντζί, σε συνέντευξή του στο Reuters TV.

Απο κοντά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, μιλώντας χθες στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα πάψει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες κλοπής και σαμποτάζ που γίνονται ονομάζοντάς τις γεωτρήσεις", σημείωσε.