Ενδιαφέρον Ρωσικών Εταιρειών για τα Πεδία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τουρκμενιστάν

Ενδιαφέρον Ρωσικών Εταιρειών για τα Πεδία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τουρκμενιστάν
energia.gr
Δευ, 12 Αυγούστου 2019 - 09:09

Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Rosneft, Lukoil και Gazprom έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε ο Α ΄ αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και επίσης αρχηγός του επιτελείου της κυβέρνησης, Σεργκέι Πριχόντκο. Οι δηλώσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της επίσκεψης 

του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο Τουρκμενιστάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες του 1ου Caspian Economic Forum, που πραγματοποιείται στην πόλη Αβάζα, στις 11 και 12 Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, o Πριχόντκο σημείωσε ότι ο ενεργειακός τομέας και, ειδικότερα, η βιομηχανία φυσικού αερίου που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου ήταν ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και του οποίου το δυναμικό πρέπει να αναπτυχθεί.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον Ρωσίας-Τουρκμενιστάν για στενή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου κατοχυρώθηκε με το πρωτόκολλο της συνεδρίασης της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2019. Τα μέρη τόνισαν επίσης την πρόθεσή τους να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την εντατικοποίηση της συνεργασίας αυτής.

Ο Πριχόντκο υπενθύμισε, επίσης, ότι η Transneft της Ρωσίας παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου στις εταιρείες του Τουρκμενιστάν. Το 2011, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για τη διαμετακόμιση του τουρκμενικού πετρελαίου κατά μήκος της διαδρομής Μαχατσκάλα-Νοβοροσίσκ, με 1,91 εκατ. τόνους να μεταφέρονται συνολικά από το 2011 έως το 2018. Ο σχεδιασμός προβλέπει να μεταφερθούν το 2019 άλλα 2,26 εκατ. τόνοι πετρελαίου από το Τουρκμενιστάν.

Εκτός αυτού, η Tatneft, καθετοποιημένη ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοποιείται ενεργά στην αγορά του Τουρκμενιστάν παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για την αύξηση της ανάκτησης πετρελαίου από τα υφιστάμενα κοιτάσματα και την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2019, η Tatneft υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Turkmenneft, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Τουρκμενιστάν, με αντικείμενο την εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της γεώτρησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών.

Αναφορικά, τέλος, με τη συμμετοχή του Ρώσου πρωθυπουργού στο 1ο Caspian Economic Forum, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα εκφωνήσει ομιλία στην  ολομέλεια της διοργάνωσης, ενώ, στη συνέχεια, θα παραστεί σε διεθνή έκθεση τεχνολογιών καινοτομίας των χωρών της Κασπίας, όπου η Ρωσία θα έχει εκθεσιακό χώρο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, "για να συζητήσουν πιεστικά θέματα της εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκμενιστάν στην περιοχή της Κασπίας", όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.