Γερμανία: Χρειάζεται τις Κινεζικές Επενδύσεις σε Επικοινωνίες και ΑΠΕ Αλλά Προβληματίζεται για Θέματα Ασφάλειας και Επιδοτήσεων

Γερμανία: Χρειάζεται τις Κινεζικές Επενδύσεις σε Επικοινωνίες και ΑΠΕ Αλλά Προβληματίζεται για Θέματα Ασφάλειας και Επιδοτήσεων
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 18:32

Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την απαγόρευση εισαγωγής εξαρτημάτων που κατασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες Huawei και την ZTE για τα βασικά μέρη των δικτύων 5G της χώρας, ορισμένες γερμανικές εταιρείες επιδιώκουν συνεργασία με κινεζικές εταιρείες σε άλλους κρίσιμους τομείς

Στις 11 Ιουλίου, το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2026 εξαρτήματα που κατασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE «δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται» στη δημιουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G «επόμενης γενιάς» της χώρας. Τα ήδη υπάρχοντα εξαρτήματα, όπως αποφάσισε το Υπουργείο, «πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το τέλος του 2029».

Όπως τονίζει η Deutesche Welle, σε σχετικό της δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τα δίκτυα 5G «κρίσιμης σημασίας υποδομές», επειδή είναι ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό τομέα, τις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η απαγόρευση έρχεται καθώς οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζονται όλο και μεγαλύτερη καχυποψία για τους υποτιθέμενους πολύ στενούς δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Πεκίνου. Ειδικά η προσπάθεια του Πεκίνου να καταστήσει εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE παγκόσμιους ηγέτες στους τομείς υψηλής τεχνολογίας κάνει τις δυτικές κυβερνήσεις επιφυλακτικές στο να τους δώσουν υπερβολική επιρροή στις εθνικές τους υποδομές.

Νέο «πεδίο μάχης» Γερμανίας – Κίνας η αγορά αιολικής ενέργειας

Εν τω μεταξύ, μια ακόμη γερμανο-κινεζική συνεργασία έχει προκαλέσει σάλο για παρόμοιους λόγους. Η Luxcara - μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας - ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει σύμβαση με την κινεζική εταιρεία Ming Yang για την κατασκευή των ανεμογεννητριών για ένα αιολικό έργο στα ανοιχτά των γερμανικών ακτών.

«Η απόφαση για τον Ming Yang βασίστηκε σε μια εκτεταμένη άσκηση δέουσας επιμέλειας, που καλύπτει την αλυσίδα εφοδιασμού, τη συμμόρφωση με το ESG [περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση] βάσει του Taxonomy της ΕΕ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με την υποστήριξη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από διάσημες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες», αναφέρει η Luxcara σε ανακοίνωσή της στις 2 Ιουλίου.

Η παροχή ενέργειας θεωρείται επίσης κρίσιμης σημασίας υποδομή στη Γερμανία, καθώς η χώρα προσπαθεί να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2035. Η αιολική ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του μελλοντικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επίσημα γερμανικά στοιχεία δείχνουν ότι τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, το 38,5% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία προήλθε από την αιολική ενέργεια. Καμία άλλη μορφή ΑΠΕ δεν έχει αναπτυχθεί τόσο σημαντικά στη χώρα όσο η αιολική ενέργεια.

Ο Lars Haugwitz, ανώτερος σύμβουλος στη Luxcara, τονίζει μιλώντας στην DW ότι η εταιρεία «επέλεξε τις πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες» για το πρότζεκτ του αιολικού πάρκου Waterkant. «Η Ming Yang ήταν η μόνη εταιρεία που μπορούσε να ανταποκριθεί στον χρόνο παράδοσης μέχρι το 2028 για μονάδα 18,5 MW», είπε στη DW, προσθέτοντας ότι η απόφαση βασίστηκε σε μια ενδελεχή εξέταση όλων των προσφορών που είχαν λάβει κατά τη διάρκεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού.

Με λίγη βοήθεια από το Πεκίνο...

Μέχρι σήμερα, η δανική εταιρεία Vestas και η γερμανο-ισπανική εταιρεία Siemens Gamesa κυριαρχούν στον τομέ των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη. Ωστόσο, άλλοι γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων εξετάζουν τώρα επίσης κινεζικές εταιρείες ως προμηθευτές.

Σύμφωνα με τη γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, ο ενεργειακός κολοσσός RWE είναι μεταξύ αυτών, με την εφημερίδα να αναφέρει την περιορισμένη προσφορά ανεμογεννητριών στην Ευρώπη και την υψηλή ζήτηση ως τους λόγους της στροφής αυτής. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία κοινής ωφελείας με έδρα τη Γερμανία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν Κινέζοι προμηθευτές στο χαρτοφυλάκιο της στην αιολική ενέργεια μέχρι στιγμής καθώς και ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να συνεργάζεται με καταξιωμένους Ευρωπαίους προμηθευτές.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στη DW ότι η βιομηχανία των υπεράκτιων αιολικών πρέπει να κατανοήσει «τι προϊόντα μπορούν να προσφέρουν οι Ασιάτες προμηθευτές και αν πληρούν τις απαιτήσεις όσον αφορά την τεχνολογία, την ποιότητα, την ασφάλεια και την οικονομική απόδοση». Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εταιρείες από την Ασία συχνά πρωτοστατούν στις νέες τεχνολογίες, λέει ο Michael Tenten, διευθύνων σύμβουλος της Pure ISM, μιας εταιρείας που εστιάζει στην ασφάλεια δεδομένων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι λόγοι αυτοί είναι «κυρίως οικονομικοί», είπε στη DW, με την «ταχύτερη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού» να είναι ο πιο βασικός.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), που εδρεύει στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι το 2022, πάνω από το 99% των εισηγμένων εταιρειών της Κίνας έλαβαν επίσης άμεσες κρατικές επιδοτήσεις και είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας σε κοινοπραξίες ενώ επίσης δέχθηκαν βοήθεια σε διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, για παράδειγμα, έχει γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο αφού έλαβε ιδιαίτερα υψηλές επιδοτήσεις, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθυντής ερευνών του IfW, Dirk Dohse, στην Handelsblatt. Επωφελήθηκε επίσης από επιδοτήσεις για την παραγωγή μπαταριών και επιδοτούμενα εξαρτήματα. «Παρόλο που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες συχνά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις κινεζικές τιμές, χωρίς την επιδοτούμενη τεχνολογία της Κίνας, τα προϊόντα που απαιτούνται για τον πράσινο μετασχηματισμό της Γερμανίας θα ήταν πιο ακριβά και σπάνια», είπε ο Dohse.

Διαρροή δεδομένων: κίνδυνος ασφάλειας;

Ο Michael Tenten της Pure ISM βλέπει έναν άλλο λόγο δυσπιστίας προς τους Κινέζους προμηθευτές: την ασφάλεια των δεδομένων. «Οι κατασκευαστές συνήθως λειτουργούν τα δικά τους κέντρα ελέγχου για να παρακολουθούν τα αιολικά πάρκα που κατασκευάζουν. Εφόσον αυτά τα κέντρα ελέγχου δεν βρίσκονται στη Γερμανία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανεπιθύμητης επιρροής σε λειτουργίες από το εξωτερικό», σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κανέναν Κινέζο κατασκευαστή που να σχεδιάζει ή να σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό του κέντρο ελέγχου στη Γερμανία.

Από την άλλη, για τον Lars Haugwitz της Luxcara, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι μάλλον θεωρητικός, καθώς δεν θα υπάρχει «άμεση σύνδεση δεδομένων» μεταξύ του γερμανικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου και του κινεζικού κατασκευαστή τουρμπινών. «Ο έλεγχος, η λειτουργία και η συντήρηση των στροβίλων θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στη Γερμανία», είπε.