Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας στα χρονικά του πλανήτη, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας, NOAA, η οποία επιβεβαίωσε, με τη σειρά της, τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες. «Το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη γνώρισε μιαν άνευ προηγούμενου ζέστη τον Ιούλιο, με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται σε νέα επίπεδα -ρεκόρ κατά τη διάρκεια του θερμότερου μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί»

επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα «την τήξη των πάγων στην Αρκτική και Ανταρκτική σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με την NOAA, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τον Ιούλιο, ανήλθε 0,95 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, δηλσδή, τους 15,8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά το μήνα αυτό, τον πιο ζεστό που έχει ποτέ καταγραφεί από το 1880, με τον αμέσως επόμνο θερμότερο μήνα στα χρονικά, να χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2016.

«Οι εννέα από τους δέκα πιο θερμούς Ιούλιους έχουν καταγραφεί από το 2005, με τα πέντε τελευταία χρόνια να είναι αντιστοίχως και τα πιο θερμά έτη», υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Αλάσκα βίωσε τον θερμότερο μήνα Ιούλιο από την ημέρα που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, πριν από 14 χρόνια.

Επίσης, πολλές χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ ο Ιούλιος του 2019 αποτελεί το θερμότερο μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο!