Το Γιβραλτάρ Απελευθέρωσε το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο Grace 1 -Αποτυχημένη Προσπάθεια των ΗΠΑ να Εμποδίσουν τον Απόπλου

Το Γιβραλτάρ Απελευθέρωσε το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο Grace 1 -Αποτυχημένη Προσπάθεια των ΗΠΑ να Εμποδίσουν τον Απόπλου
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 08:42

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ επέτρεψε, χθες, στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο που είχε κατασχεθεί στις αρχές Ιουλίου, να αποπλεύσει από την βρετανικής κυριαρχίας περιοχή, παρά το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η κράτηση του πλοίου που φέρεται ότι είχε τελικό προορισμό την Συρία 

όπου υποτίθεται θα παρέδιδε, παρανόμως, φορτίο πετρελαίου. Το Ιράν εγγυήθηκε γραπτώς πως το Grace 1 δεν έχει προορισμό την Συρία, όπου ισχύει εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου το Γιβραλτάρ ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την κράτησή του. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δήλωσε αντιθέτως, ότι δεν έλαβε γραπτώς το αμερικανικό αίτημα για παράταση της κράτησης του δεξαμενόπλοιου, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί η εισαγγελία του Γιβραλτάρ.

Οι ΗΠΑ απέτυχαν να εμποδίσουν την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου Grace 1, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίν, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν "απεγνωσμένα", να εμποδίσουν τις αρχές του Γιβραλτάρ να απελευθερώσουν το δεξαμενόπλοιο της χώρας του, λέγοντας πως η αμερικανική προσπάθεια απέτυχε.

«Η Αμερική προσπάθησε απεγνωσμένα να εμποδίσει την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου, την τελευταία στιγμή, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια άθλια ήττα», έγραψε ο πρεσβευτής Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ σε ένα τουίτ στα φαρσί.

«Όλες οι ετοιμασίες έχουν γίνει προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να πλεύσει, ξανά, στην ανοικτή θάλασσα, και το πλοίο θα αναχωρήσει σύντομα από το Γιβραλτάρ», συμπλήρωσε.