51η Πολιτεία των ΗΠΑ η Γροιλανδία; Η WSJ Αναφέρει πως ο Τραμπ Φιλοδοξεί να την Αγοράσει από την Δανία!

51η Πολιτεία των ΗΠΑ η Γροιλανδία; Η WSJ Αναφέρει πως ο Τραμπ Φιλοδοξεί να την Αγοράσει από την Δανία!
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 12:31

Στο σκόπευτρο του Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει η παγωμένη Γροιλανδία στην οποία εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος. Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται πως άριστα πληροφορημένες πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων δήλωσαν ότι ο Αμερικανός 

Πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του αυτόνομου νησιού, που ανήκει στην Δανία. 

Ο κ. Τραμπ φέρεται να έχει μιλήσει αρκετές φορές επί του θέματος, και έχει ζητήσει από τους επιτελάρχες του στον Λευκό Οίκο να διεξάγουν  μία πρώτη έρευνα. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ιδέα είναι πιθανόν να προέκυψε την περασμένη άνοιξη, κατά την διάρκεια δείπνου με συνεργάτες του, ένας εκ των οποίων ανέφερε ότι η Δανία, που επιδοτεί την οικονομία της Γροιλανδίας, των 56.000 κατοίκων, με 532 εκατ. ευρώ ετησίως, πασχίζει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αγοράς της.

″Τι λέτε; Νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει;” ρώτησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τραμπ τους συνδαιτυμόνες του, την ώρα που από την Δανία δεν φάινεται να υπάρχει πρόθεση για την πώληση της Γροιλανδίας. 

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι το τί ακριβώς κίνησε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου. Το νησί μπορεί να αποτελεί μία πλούσια πηγή σπάνιων ορυκτών και πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων, σίδηρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος, διαμάντια, χρυσός, ουράνιο και πετρέλαιο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων της Γροιλανδίας, στην οποία είναι εγκατεστημένη η βορειότερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, Thule Air Base.

Η αγορά της Γροιλανδίας θα έδινε στον κ. Τραμπ τη δόξα από την προσθήκη νέων εδαφών συνολικής έκτασης 2.166.086 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν ούτε ο Χάρι Τρούμαν, ούτε ο Αντριου Τζόνσον, ο οποίοι είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσουν την Γροιλανδία από τους Δανούς. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί την Δανία τον Σεπτέμβριο, αν και ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι το ταξίδι πραγματοποιείται αποκλειστικά για ”την συμμετοχή σε διμερείς επαφές και συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες”.

Ωστόσο, το ζήτημα των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στην Γροιλανδία δεν είναι ήσσονος σημασίας. Ο κ. Τραμπ μπορεί να μην είναι ένθερμος οπαδός της επιστημονικής θεωρίας για την κλιματική κρίση, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το νησί μπορεί να βυθιστεί επειδή οι πάγοι λειώνουν με μεγάλη ταχύτητα. Οι βιομηχανίες της Γροιλανδίας έχουν ήδη αρχίσει να υφίστανται τις συνέπειες. 

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έφτασαν σε ύψη ρεκόρ και η θερμότητα μεταφέρθηκε βορειότερα, δημιουργώντας ένα θόλο ζέστης πάνω από την Γροιλανδία, το νησί έχασε 197 δισ. μετρικών τόνων πάγου, ήτοι ποσότητα τριπλάσια από την αναμενόμενη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πετέρι Ταάλας, πιστεύει ότι πρόκειται για ξεκάθαρη συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου. ″Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία” δήλωσε. ”Είναι η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα κι αν δεν λάβουμε επείγοντα μέτρα, θα γίνει ακόμα χειρότερη...”