Βουλγαρία: Οι Υποψήφιοι για την Κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου Μπέλενε θα Ανακοινωθούν στις 19 Αυγούστου

Βουλγαρία: Οι Υποψήφιοι για την Κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου Μπέλενε θα Ανακοινωθούν στις 19 Αυγούστου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 16:37

Σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας, ΒΝΤ, η υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στο Τουρκμενιστάν. Η κα. Πετκόβα μίλησε για τη δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία, ενώ σχολίασε, επίσης, τη διαδικασία επιλογής εταιρείας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε 

και επιβεβαίωσε ότι η ρωσική Rosatom είναι μία από εκείνες που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το Τουρκμενιστάν κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι η χώρα της βασίζεται ιδιαιτέρως για την περιοχή, αυτή, της Κασπίας, για να ολοκληρώσει τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησής της προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της.

Η κα. Πετκόβα υποστήριξε, ακόμη, πως η συζήτηση για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, που είχε παρεμποδίσει, τα προηγούμενα χρόνια, την προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, διευθετήθηκε οριστικά, πέρυσι.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αποφασίστηκε να συζητηθούν οι διάφορες επιλογές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια να αξιολογηθεί ποιά από αυτές θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων σε όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, ορίστηκε η 19η Αυγούστου. Αναφερόμενη σε αυτή τη διαδικασία, η κα. Πετκόβα είπε πως η ρωσική Rosatom επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για το έργο NPP Belene, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα πρέπει να λήξει η διορία της 19ης Αυγούστου, ώστε να διακριβωθεί το ποιές και πόσες εταιρείες θα υποβάλλουν αίτηση. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προκύψουν αντιρρήσεις από πλευράς Βρυξελλών, η Βουλγάρα υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως δεν θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθότι καλύπτονται οι απαιτήσεις περί υγιούς ανταγωνισμού.

Τέλος, η κα. Πετκόβα είπε πως «είναι σημαντικό να πετύχουμε ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιό μας για το Μπέλενε, επειδή είναι απαραίτητο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια.»