Οι Υψηλές Θερμοκρασίες Δοκιμάζουν τις Αντοχές των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας

Οι Υψηλές Θερμοκρασίες Δοκιμάζουν τις Αντοχές των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2019 - 19:07

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών επέφερε την αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουλγαρία, κατά μεταξύ 7% με 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας, ΕSO. Οι ειδικοί συμβουλεύουν για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

όχι μόνο λόγω των υψηλότερων λογαριασμών του ρεύματος, που είναι επόμενο να αναμένονται, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των δικτύων. Ο μεγαλύτερος όγκος ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται, επί του παρόντος, από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, με τις δύο μονάδες του να αποδίδουν το μέγιστο φορτίο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Επίσης, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και ηλιακούς συλλέκτες.

Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, και της υπερφόρτωσης από τη λειτουργία των ψυκτικών μηχανημάτων, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κατακόρυφα σε ένα χρονικό εύρος 12 έως 20 ωρών, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ESO. Οι εξαγωγές αυξάνονται επίσης, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υποστηρίζουν οι κρατικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. «Έως στιγμής, τα πράγματα είναι απολύτως φυσιολογικά, το φορτίο στο δίκτυο ανέρχεται σε περίπου 4500 μεγαβάτ, ενώ άλλα περίπου 5500 μεγαβάτ είναι το φορτίο στο δίκτυο, από τους όγκους που εξάγονται από τη χώρα», δήλωσε ο Αγγελίν Τσάτσεφ, εκτελεστικός διευθυντής του ESO.

Το μέσο φορτίο δικτύου απέχει πολύ από την πλήρη χωρητικότητα, αφού βρίσκεται περίπου στο 30%, αλλά υπάρχουν τμήματα που θεωρούνται κρίσιμα, επειδή φθάνουν κοντά στα μέγιστα φορτία τους. «Τα τελευταία χρόνια ο ESO έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στις περιοχές που τροφοδοτούν το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που βρέχει τη χώρα, το δίκτυο έχει ανακατασκευαστεί και ανανεωθεί, εξακολουθούμε να λειτουργούμε, αλλά μπορώ να πω ότι εγγυόμαστε την καλή ασφάλεια του συστήματος και υψηλής ποιότητας παροχή ηλεκτρικού ρεύματος », πρόσθεσε ο κ. Τσάτσεφ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το δίκτυο θα αντικατασταθεί. Μεταξύ των κρίσιμων σημείων είναι και η ίδια η πρωτεύουσα, Σόφια, επειδή το δίκτυο δεν έχει σχεδιαστεί για τόσους πολλούς κατοίκους και νέες κατασκευές. Το δίκτυο πρέπει να ενισχυθεί στις δυτικές περιοχές της πόλης. «Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας, εργαζόμαστε για τη βελτιστοποίηση του δικτύου, ενισχύουμε όπου είναι απαραίτητο, ανακατασκευάζουμε υποσταθμούς και ανακατασκευάζουμε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESO.