Σε προκαταρκτική συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση κατέληξε η Altaer Holding, επενδυτικός βραχίονας του επικουρικού ταμείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (Oyak), για την εξαγορά της British Steel. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Oyak, η συμφωνία προβλέπει τη διενέργεια πλήρους έρευνας της κατάστασης της βρετανικής χαλυβουργίας, καθώς και διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές και τους πελάτες της.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η επιτυχή ολοκλήρωσή της θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση της εξαγοράς, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συμβεί έως τα τέλη του έτους.

Η British Steel απασχολεί 5.000 εργαζόμενους και η εξαγορά της από το Oyak, θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή της, με δεδομένο ότι τον περασμένο Μάιο, τo Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, την έθεσε σε καθεστώς πτώχευσης, διορίζοντας την Ernst & Young ως εκκαθαριστή.

Αν και αναφερόμαστε στη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, η αναγκαστική πτώχευση ήρθε ως απόρροια της αδυναμίας της να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος ενέργειας και απασχόλησης. Επίσης, αρνητικό ρόλο έπαιξε ο αντίκτυπος του Brexit, όπως επίσης και η εξασθένηση της στερλίνας, που καθιστά πιο ακριβά ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σιδηρομετάλλευμα.

Από την άλλη πλευρά, με την εξαγορά το Oyak θα επεκτείνει και εκτός συνόρων την παρουσία του στη χαλυβουργική βιομηχανία, καθώς μέσω της Ataer Holding, κατέχει το 49,3% της Erdemir, που είναι η μεγαλύτερη χαλυβουργία στην Τουρκία.