H Ρωσική Rosatom και η Korean Hydro Nuclear Company Μεταξύ των Ενδιαφέρομενων για τον Πυρηνικό Σταθμό του Μπέλενε

H Ρωσική Rosatom και η Korean Hydro Nuclear Company Μεταξύ των Ενδιαφέρομενων για τον Πυρηνικό Σταθμό του Μπέλενε
energia.gr
Δευ, 19 Αυγούστου 2019 - 16:40

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία της Βουλγαρίας,  Horizont, η ρωσική εταιρεία Rosatom και η Hydro Nuclear Company της Ν. Κορέας κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής, στη διαδικασία επιλογής των στρατηγικών επενδυτών που θα κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Μπέλενε.

Μεταξύ των εταιρειών που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο φιλόδοξο έργο της γειτονικής χώρας είναι και η κινεζική CNNC, η οποία αναμενόταν να καταθέσει τη δική της αίτηση έως το τέλος της ημέρας. Την ίδια επιθυμία έχουν εκφράσει, επίσης, η γαλλική Framatome και η αμερικανική General Electric, καθώς και μια βουλγαρική εταιρεία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα.

Σε συνέντευξή του στην κρατική BNR, ο εκτελεστικός γραμματέας του βουλγαρικού ατομικού φόρουμ, Bulatom, Στάνισλαβ Γκεοργκίεφ, δήλωσε ότι δεν θα πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της διαδικασίας και ότι το κράτος δεν θα παράσχει εγγυήσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο. «Η διαδικασία ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, περιλαμβάνει 9 στάδια και αυτό είναι μόνο το πρώτο και δεν πρόκειται για προσφορά.», είπε ο κ. Γκεοργκίεφ.

«Το πρώτο στάδιο είναι απλά οι καταθέσεις αιτήσεων που αναφέρουν “προτίθεμαι να συμμετάσχω". Κατά τη γνώμη μου, οι τρεις πιθανοί επενδυτές θα ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις, θα τους ζητηθούν προσφορές και, ανάλογα με τα όσα προτίθενται να προσφέρουν, θα υπάρξουν οι ανάλογες συζητήσεις, κάπου στο τρίτο ή το τέταρτο στάδιο της όλης διαδικασίας. Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία που ανακοινώθηκε θα διαρκέσει για κάτι περισσότερο από ένα έτος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο εκτελεστικός γραματέας του Bulatom.