Σφοδρές Αντιδράσεις ΗΠΑ για τον Αποπλου του Ιρανικού Τάνκερ- Κατευθύνεται στην Καλαμάτα;

Σφοδρές Αντιδράσεις ΗΠΑ για τον Αποπλου του Ιρανικού Τάνκερ- Κατευθύνεται στην Καλαμάτα;
energia.gr
Τρι, 20 Αυγούστου 2019 - 08:36

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου από τις αρχές του Γιβραλτάρ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του», που εξέδωσε 

το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατά τον Αμερικανό υπουργό ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ένοπλες δυνάμεις της Τεχεράνης, που «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα ακινητοποιηθεί εκ νέου ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που διεξάγει η Τεχεράνη, σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ να μη διανοηθεί να σταματήσει το δεξαμενόπλοιό της και τόνισε πως ένα «τέτοιο λάθος», θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Ως γνωστό, λόγω των υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, ακινητοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, γεγονός που πυροδότησε μιαν έντονη διπλωματική κρίση. Την περασμένη Πέμπτη έλαβε άδεια να αποπλεύσει, αφού η Τεχεράνη εγγυήθηκε πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει, δεν θα παραδοθούν στην Συρία.

Όμως, οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα κατάσχεσής του, με τις αρχές του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους να το απορρίπτουν, αιτιολογώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν ισχύουν στην επικράτεια της Ε.Ε.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το δεξαμενόπλοιο να πλέει με προορισμό τις ακτές της Μεσσηνίας, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, να σχολιάσει την κατάσταση.

Οπως είπε, το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. Επισημαίνεται παράλληλα ότι είναι σημαντικό για τις εταιρείες και τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης βοήθειας σε τέτοια πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση κάτι που θα είχε συνέπειες στη μετανάστευση και πιθανόν και εγκληματικές επιπτώσεις. 

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας προσθέτει ότι η παροχή ή η απόπειρα παροχής στήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται από την αμερικανική νομοθεσία έγκλημα και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση 20 ετών ή ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκληθεί κάποιος θάνατος. 

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τονίζει ότι η ισχυρή αυτή θέση για το ζήτημα έχει μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που θα πρέπει να προειδοποιηθούν κατά της διευκόλυνσης του συγκεκριμένου πλοίου. 

Τέλος, σημειώνεται ότι τα μέλη πληρώματος πλοίων που βοηθούν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν ενδέχεται να θεωρηθούν ακατάλληλα για βίζα ή είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια σε σχέση με θέματα τρομοκρατίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να είναι ενήμερες ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει τις βίζες των μελών πληρωμάτων που βρίσκονται σε αυτά τα πλοία.