Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι πραγματοποίησαν δοκιμή συμβατικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που κατέστη δυνατή μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, INF, στις αρχές του μήνα.

Η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου Κρουζ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο νησί Σεντ Νίκολας, που βρίσκεται ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας, στις 14.30 τοπική ώρα διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την επίγεια εξέδρα απογείωσης και έπληξε με ακρίβεια τον στόχο του αφού διένυσε περισσότερα από 500 χλμ» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή τη δοκιμή θα δώσουν στο υπουργείο Άμυνας τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων όπλων μέσου βεληνεκούς», καταλήγει το Πεντάγωνο, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων εδάφους-αέρος..

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν τη 2α Αυγούστου από τη Συνθήκη Πυρηνικού Αφοπλισμού, INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε για πολλά χρόνια, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μια νέα κούρσα εξοπλισμών με την Ρωσία και την Κίνα.