Μεγάλη Αρνητική Πρωτιά της Ινδίας στις Εκπομπές Διοξειδίου του Θείου στην Ατμόσφαιρα

Μεγάλη Αρνητική Πρωτιά της Ινδίας στις Εκπομπές Διοξειδίου του Θείου στην Ατμόσφαιρα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Αυγούστου 2019 - 09:48

Η Ινδία είναι η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) στον κόσμο. Το διοξείδιο του θείου αποτελεί έναν από τους βασικούς ρύπους που συμβάλλουν στην πρόκληση θανάτων από τη ρύπανση του αέρα, παγκοσμίως, σύμφωνα με την Greenpeace. Η πρωταρχική αιτία για την υψηλή παραγωγή εκπομπών από την Ινδία, είναι η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Η Ινδία ευθύνεται για περισσότερο του 15%  των ανθρωπογενών εγκαταστάσεων 

εκπομπής SO2, σε παγκόσμια κλίμακα, που ανιχνεύονται από δορυφόρο της NASA που καταγράφει τις τιμές του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Τη μεγαλύτερη πηγή SO2 στην ατμόσφαιρα αποτελεί η καύση ορυκτών καυσίμων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα και πετρέλαιο, από κοινού με τα διυλιστήρια, ευθύνονται για τα δύο τρίτα των εκπομπών SO2 που καταγράφει η NASA. Μικρότερες πηγές εκπομπών SO2 περιλαμβάνουν βιομηχανικές λειτουργίες, όπως η εξόρυξη μετάλλων από σίδηρο, φυσικές πηγές όπως τα ηφαίστεια και οι σιδηροδρομικές μηχανές έλξης, τα πλοία, άλλα οχήματα και βαριά μηχανήματα που καίνε καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπέας SO2 στον κόσμο, καθώς τα μεταλλουργικά εργοστάσια του Norilsk ευθύνονται για την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ρύπανσης, ανέφερε η Greenpeace. Διαθέτοντας τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, στον κόσμο, η Κίνα ήταν η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές SO2, πριν από περίπου μια δεκαετία, αλλά σήμερα, έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις αναλύσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Η μεγάλη ασιατική χώρα κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου, βελτιώνοντας εντυπωσιακά τα πρότυπα εκπομπών και εφαρμόζοντας ειδικές νομοθεσίες για τον έλεγχο των εκπομπών SO2.

Το Μεξικό και το Ιράν συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εκπομπέων SO2 στον κόσμο, κυρίως λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου που διαθέτουν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. «Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του θείου, ανά τον πλανήτη, οφείλουν στους πολίτες τους  να πάψουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα και να στραφούν σε ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ρυπογόνων εκπομπών, με την υιοθέτηση πιο αυστηρών προτύπων εκπομπών», ανέφερε η Greenpeace.