Μπορεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες να βρίσκεται το νησί Γκραν Κανάρια, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, όμως ένα άλλο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος, αυτό του El Hierro έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που κάνει να απεμπλακεί τελείως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, τον περασμένο 

Ιούλιο, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το νησί κάλυψε πλήρως τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το παραπάνω παράδειγμα είναι άξιο προσοχής, καθώς η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο.

Το νησάκι El Hierro, των 10.726 κατοίκων (απογραφή 2011) αποτελεί και το μικρότερο του νησιωτικού συμπλέγματος, ωστόσο αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Στο συγκεκριμένο νησί ξεκίνησε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια το 2014 με την κατασκευή πέντε ανεμογεννητριών, δύο αποταμιευτήρων νερού και τεσσάρων υδραυλικών τουρμπινών. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νησιού επηρέασαν θετικά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος. Αξιοποιήθηκε το ηφαίστειο για την δημιουργία μίας δεξαμενής νερού, ενώ οι λόφοι που βρίσκονται περιμετρικά της πρωτεύουσας Valverde, έγιναν ο χώρος για την κατασκευή των ανεμογεννητριών. Οι ανεμογεννήτριες το 2018 μπορούσαν να παράγουν 11 MW. Να σημειωθεί πως το 2017 η μονάδα, παρείχε το 47% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, 17 μονάδες πάνω από το 2015, ενώ το υπόλοιπο παρεχόταν από μονάδα παραγωγής πετρελαίου.

Το μικρότερο νησί από τα Κανάρια Νησιά, το El Hierro, κατάφερε έτσι τον περασμένο Ιούλιο να ισοφαρίσει το ρεκόρ που είχε πετύχει και το 2018, καλύπτοντας κατά 100% τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για περισσότερες από 18 συνεχόμενες ημέρες, ενώ για τους πρώτους επτά μήνες του έτους παραγόταν το 51% της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από ΑΠΕ, δήλωσε η τοπική κυβέρνηση. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ανήκει στη Gorona del Viento El Hierro SA, στην οποία το κυβερνητικό σώμα του νησιού El Cabildo de El Hierro κατέχει μερίδιο 65,82%. Η ισπανική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας Endesa SA ελέγχει το 23,21%, ενώ το Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων και η κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων κατέχουν 7,74% και 3,23%, αντίστοιχα. Από την έναρξη λειτουργίας του εξοικονομήθηκαν περισσότεροι από 20.000 τόνοι καυσίμου ντίζελ και αποφεύχθηκαν εκπομπές περίπου 80.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με την κυβέρνηση του El Hierro.

Στην Ιβηρική Χερσόνησο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός κινήματος κατά των εξορύξεων. Σε εκδήλωση μάλιστα που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο η WWF Ελλάς, ο  Carlos Bravo, ο οποίος είναι συντονιστής της συμμαχίας κατά των εξορύξεων στην Ισπανία, της Alianza Mar Blava δήλωνε πως από τις παράκτιες περιοχές της ισπανικής Μεσογείου, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να φερθεί έξυπνα και να επενδύσει σε μια Μεσόγειο απεξαρτημένη από το πετρέλαιο, καθώς και σε ένα ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα, βασισμένο 100% σε ΑΠΕ και αποδοτικό». Μένει λοιπόν να φανεί εδώ στην Ελλάδα, πως θα διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.