Eυθύνες στις ΜΚΟ για τις Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας (video)

Eυθύνες στις ΜΚΟ για τις Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας (video)
energia.gr
Πεμ, 22 Αυγούστου 2019 - 16:27

O ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας επέρριψε, δίχως να παρουσιάσει απτές αποδείξεις, την ευθύνη για τις καταστροφικές και χωρίς προηγούμενο πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, της μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

«Όλα δείχνουν» ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις πηγαίνουν στον Αμαζόνιο για να βάλουν φωτιές στο δάσος» είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες. Όταν κλήθηκε να δώσει στοιχεία για τον ισχυρισμό του του, απάντησε:  «Δεν έχω κάποιο γραπτό σχέδιο, αλλά έτσι έτσι γίνεται... υπάρχει έγκλημα». Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι αιτία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκοψε τη χρηματοδότησή τους. «Λείπουν προφανώς χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους» υποστήριξε. 

Για «αρρωστημένη δήλωση» έκανε λόγο ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας, υπογραμμίζοντας ότι  η αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του προέδρου της χώρας, που επιτίθεται στο περιβάλλον, αντί να το προστατεύει. Θύμισε δε ότι ο Μπολσονάρου αμφισβητεί ευθέως την κλιματική αλλαγή και δεν κρύβει τα σχέδιά του να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία αλλά και σε δραστηριότητες εξόρυξης. 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από μέλη του κοινοβουλίου. Ο Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κάτω Βουλής, έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, που έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Προειδοποίησε δε ότι η κυβέρνησή με τις πρωτοβουλίες της καταργεί νομοθεσία 30 ετών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους 72.843 πυρκαγιές. Πρόκειται για αύξηση 84% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η κατάσταση έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αφού ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη και ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση άνθρακα, που μειώνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φιλοξενεί δε περίπου 3 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων.