H Πράσινη Αφύπνιση της Google - Κυριαρχία σε μια Ανερχόμενη Αγορά Πολλών Δισ. στο Δρόμο Προς την Ενεργειακή Μετάβαση

H Πράσινη Αφύπνιση της Google - Κυριαρχία σε μια Ανερχόμενη Αγορά Πολλών Δισ. στο Δρόμο Προς την Ενεργειακή Μετάβαση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Αυγούστου 2019 - 11:54

Στην παγκόσμια πρωτοπορία βρίσκεται η Google στην αγορά των συμβάσεων αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να διευρύνεται διαρκώς, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έως τα τέλη του περασμένου έτους, η Google είχε συνάψει συμβόλαια για την αγορά 3.4 γιγαβάτ από αιολικούς και 

φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδύσεις της εταιρείας σε ΑΠΕ ανέρχονται στα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, το 1,2 δισ. αφορούν στην Ευρώπη, όπου η ισχύς των συμβολαίων PPAs που έχουν υπογραφεί, ανέρχεται σε 900 μεγαβάτ.

Η παρθενική είσοδος της Google στην αγορά των «πράσινων» PPAs έγινε το 2010, όταν υπέγραψε σύμβαση ισχύος 114 μεγαβάτ με αιολικό πάρκο στην Πολιτεία της Άϊοβα στις ΗΠΑ. Το 2017, η Google ανακοίνωσε ότι είχε επιτύχει το στόχο της για 100% κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμη ενέργεια, που παράγεται από 30 αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Σε πρόσφατη έκθεση της DG Energy, υπογραμμίζεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Google κυριαρχεί στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως το παράδειγμα και η πρακτική της Google θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα και για άλλες εταιρείες, ώστε, αφενός να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν για το 2030 και αφετέτου να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έκθεσης που εκπόνησε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι εκείνα που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση στον τεχνολογικό τομέα, όπου η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για δεδομένα, σχετικά με υπηρεσίες και προϊόντα, είναι, πλέον, γεγονός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ημερήσια κατά κεφαλήν παραγωγή δεδομένων, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 72 GB το 2025, από περίπου 4 GB το 2018. Έτσι, η μεγαλύτερη παραγωγή δεδομένων και επικοινωνίας, απαιτεί την αύξηση της απαιτούμενης εγκατεστημένης ενεργειακής ισχύος, για την λειτουργία των κέντρων δεδομένων, παγκοσμίως, στα 80 γιγαβάτ την ίδια περίοδο, από περίπου 52 γιγαβάτ το περασμένο έτος.

Τούτο αντιστοιχεί σε επενδύσεις, σε κέντρα πληροφοριών, που μπορούν να αποφέρουν έσοδα ύψους μεταξύ 25-43 δισ. ευρώ για τον κλάδο των κατασκευών, κάτι που θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας, κατά τη χρονική περίοδο 2018-2025.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τα τέσσερα κέντρα δεδομένων που διατηρεί η Google στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας στην Γηραιά ήπειρο.

Επίσης, από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχείο της έκθεσης της DG Comp είναι ο γεωγραφικός καταμερισμός των PPAs που έχει συνάψει σε παγκόσμια κλίμακα, η Google, που παραπέμπει σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, με παγκόσμιες διαστάσεις.

Επιπροσθέτως, η Google έχει υπογράψει συμβόλαια για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ σε επτά χώρες, ήτοι, ΗΠΑ, Χιλή, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Ταϊβάν, ενώ στην Ευρώπη, έχουν συναφθεί συμφωνίες για την αγορά ανανεώσιμης ενέργειας από αιολικά πάρκα, στην Σκανδιναβία - 770 μεγαβάτ - και στην Δυτική Ευρώπη -98 μεγαβάτ-, ενώ η αμερικανική εταιρεία αγοράζει ενέργεια από ηλιακό πάρκο, ισχύος 31 μεγαβάτ στην Ολλανδία.

Απώτερος στόχος της διοίκησης της Google είναι να καλύπτει τις εβδομαδιαίες ενεργειακές ανάγκες της με ενέργεια με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μέσω της προώθησης πολιτικών που ωθούν τους καταναλωτές να επιλέγουν αφεαυτού τον ενεργειακό προμηθευτή τους.