Σε Ισχύ Κινεζικά Αντίποινα με Επιβολή Δασμών 75 δισ. Δολαρίων σε Αμερικανικά Προϊόντα -Oργή Τραμπ

Σε Ισχύ Κινεζικά Αντίποινα με Επιβολή Δασμών 75 δισ. Δολαρίων σε Αμερικανικά Προϊόντα -Oργή Τραμπ
energia.gr
Παρ, 23 Αυγούστου 2019 - 18:44

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα νέους δασμούς ύψους 75 δισ. δολ. σε προϊόντα από τις ΗΠΑκαθώς και την επαναφορά των τελών στα αμερικανικά αυτοκίνητα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την κόντρα με την αμερικανική κυβέρνηση μετά την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον για δασμούς σε κινεζικά αγαθά 300 δισ. δολ. από το Σεπτέμβριο.

 

Ειδικότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Ανακοίνωσε επίσης την επιβολή δασμών της τάξης του 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% στα ανταλλακτικά, με ισχύ από 15 Δεκεμβρίου.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, αν και ο πρόεδρος, Τραμπ, αποφάσισε πρόσφατα να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα προϊόντα, ενόψει των απευθείας διμερών συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Με οργισμένο τρόπο αντέδρασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ στην απόφαση της Κίνας. Μέσω Twitter ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας), ενώ "διέταξε", τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγική τους δραστηριότητα από την Κίνα στις ΗΠΑ και κατηγόρησε το Πεκίνο πως αποκόμισε τρισεκατομμύρια δολάρια κλέβοντας αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Επίσης διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες διανομής να σταματήσουν κάθε παράδοση του παυσίπονου Fentanyl που παράγεται στην Κίνα και που όπως είπε ο ίδιος ευθύνεται για τους θανάτους 100.000 Αμερικανών κάθε χρόνο.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχολιάζοντας σε μήνυμά του στο Twitter πως  δεν γνωρίζει αν ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι ο Σι ή ο ...Τζερόμ Πάουελ.

«Η χώρα μας έχει χάσει, βλακωδώς, τρισεκατομμύρια δολάρια με την Κίνα για πολλά χρόνια. Έχουν κλέψει την πνευματική μας ιδιοκτησία σε ρυθμό εκατοντάδων δισ. δολαρίων τον χρόνο και θέλουν να συνεχίσουν. Δεν θα το επιτρέψω! Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτούς. Πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα ποσά χρημάτων που κλέβει η Κίνα από τις ΗΠΑ χρόνο με τον χρόνο.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες διατάσσονται δια της παρούσης να ξεκινήσουν αμέσως να αναζητούν εναλλακτικές έναντι της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του να φέρουν την παραγωγή των προϊόντων μας στις ΗΠΑ. Θα απαντήσω στους δασμούς της Κίνας σήμερα το απόγευμα. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης διατάσσω όλους τους μεταφορείς μας, συμπεριλαμβανομένων των Fed Ex, Amazon, UPS και το Ταχυδρομείο να σταματήσουν κάθε διανομή του Fentanyl από την Κίνα (ή από οπουδήποτε αλλού). Το Fentanyl σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς τον χρόνο. Ο πρόεδρος Σι είχε πει πως θα σταματήσει - δεν το έπραξε. Η οικονομία μας, λόγω των κερδών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας. Θα συνεχίσουμε έτσι!», τόνισε!