Η Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέας LNG. Το Ισραήλ παράγει ήδη σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και το γιγαντιαίο κοίτασμα Leviathan πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, ενώ η Κύπρος συνεχίζει με το εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων. Ο Λίβανος ξεκίνησε, επίσης, την έρευνα υδρογονανθράκων και βρίσκεται σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων. Η Ελλάδα, η οποία επέστρεψε στην έρευνα υδρογονανθράκων μόλις πέντε χρόνια πριν, πραγματοποιεί τώρα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με έντεκα περιοχές παραχώρησης να έχουν προσελκύσει σημαντικούς διεθνείς παίκτες.
Στόχος του συνεδρίου στο Λονδίνο είναι να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον ευρύτερο τομέα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και να συζητηθούν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωλογία, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μια επιλεγμένη ομάδα ομιλητών από όλες τις χώρες της περιοχής αλλά και από διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές, περιλαμβάνονται ο κ. Μαθιός Ρήγας από την Energean Oil and Gas, ο κ. Lapo Pistelli από την ΕΝΙ, ο κ. Δημήτρης Φεσσάς από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου, η κα. Mona Sukkadieh από την Middle East Perspectives, ο κ. Γιάννης Μπασιάς από την ΕΔΕΥ, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου από τα ΕΛΠΕ, η κα. Gina Cohen, ανεξάρτητη σύμβουλος από το Ισραήλ, ο καθηγητής κ. Jonathan Stern, ο κ. Charles Ellinas και πολλοί άλλοι.
Τα θέματα που αναμένεται να καλυφθούν σε αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο συνέδριο περιλαμβάνουν τη μετατροπή της υπεράκτιας Ανατολικής Μεσογείου σε ένα hotspot ενεργειακών εξαγωγών, τις τελευταίες εξελίξεις στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος καθώς πραγματοποιεί το εκτεταμένο ερευνητικό της πρόγραμμα, τον επόμενο γύρο έρευνας υδρογονανθράκων στο Λίβανο, τις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδας, τη γεωλογία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως μία μεγάλη αναδυόμενη περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις εξαγωγικές επιλογές φυσικού αερίου, όπως η κατασκευή μίας νέας μονάδας υγροποίησης στην Κύπρο και ο αγωγός East Med, ο αγωγός EMG και το Ισραήλ και η συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου της Αιγύπτου, όπως και οι προοπτικές για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, παρακαλώ επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.energyinst.org/whats-on/search/events-and-training?meta_eventId=61910c