Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην απομάκρυνση του υπουργού Ενέργειας από την προεδρία της Saudi Aramco και στην αντικατάστασή του από τον Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής του ταμείου κρατικών επενδύσεων της χώρας, ενόψει της προγραμματισμένης εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Ο διορισμός του Ρουμαγιάν, στενού συνεργάτη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έρχεται μετά την αποδυνάμωση, τον τελευταίο καιρό, της θέσης του Χαλίντ αλ-Φαλίχ, υπουργού Ενέργειας και προέδρου της Aramco από το 2015.

Ενώ ο Φαλίχ διατηρεί τον επίσημο ρόλο του στην επίβλεψη της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου για το βασίλειο, την περασμένη εβδομάδα απώλεσε το ήμισυ του κυβερνητικού του χαρτοφυλακίου, όταν δημιουργήθηκε νέο υπουργείο Βιομηχανίας και Εξόρυξης.

Ο Φαλίχ ευχήθηκε στο Ρουμαγιάν κάθε επιτυχία στο νέο του ρόλο μέσω ενός tweet το απόγευμα της Δευτέρας, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εταιρείας για μια αρχική δημόσια προσφορά.

Οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίζουν ενεργό ρόλο σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη IPO στον κόσμο. Το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαιο, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να προχωρήσουν εντός του 2020 ή του 2021. Η IPO αναβλήθηκε πέρυσι εν μέσω ανησυχιών σχετικά με νομικούς κινδύνους και αμφιβολίες για το αν θα επιτύχει την αποτίμηση των $2 τρισ. την οποία είχε θέσει ως στόχο ο πρίγκιπας διάδοχος.

Ο Ρουμαγιάν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Saudi Aramco, έχει κερδίσει σε κύρος και επιρροή τα τελευταία χρόνια ως επικεφαλής του σαουδαραβικού Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων, του κύριου οχήματος μέσω του οποίου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προσπάθησε να απομακρύνει την οικονομία του βασιλείου από το πετρέλαιο.

Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ, με διεθνείς επενδύσεις που περιλάμβαναν την εταιρεία Uber, την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και το Vision Fund της SoftBank.

Παρά τη δημόσια υποστήριξή του στην προοπτική δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco, ο Φαλίχ είχε κατ’ ιδίαν προειδοποιήσει για την αρνητική έκθεση που θα μπορούσε να φέρει η IPO, όπως δήλωσαν στους Financial Times πηγές με γνώση του θέματος. Παράλληλα, πρόσφατα προειδοποίησε και για τους κινδύνους της εισαγωγής στο χρηματιστήριο δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας.

Τους τελευταίους μήνες γίνονταν συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή του προέδρου, ώστε να διευκολυνθεί ο διαχωρισμός της κυβέρνησης από τη Saudi Aramco και η βελτίωση της διακυβέρνησης του ομίλου πριν από την IPO.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι Financial Times μετέδωσαν νωρίτερα φέτος ότι η χρήση κεφαλαίων της εταιρείας από το υπουργείο Ενέργειας έχει τεθεί υπό εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποίησε ο Φαλίχ -από την παραμονή του σε πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείων έως τη χρήση του ιδιωτικού jet της Saudi Aramco.

Η αλλαγή ηγεσίας στον πετρελαϊκό κολοσσό τονίζει επίσης τον πιο ενεργό ρόλο που αναλαμβάνει το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στις προετοιμασίες για την IPO της Saudi Aramco.

Η προεδρία της Σαουδικής Αραμπού ασκείται εδώ και δεκαετίες από τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την πολιτική παραγωγής και τη διαχείριση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι της Saudi Aramco είχαν μεγάλη εμπειρία στην ενεργειακή βιομηχανία του βασιλείου, ο Ρουμαγιάν, πρώην τραπεζίτης, είναι τώρα υπεύθυνος για την επίβλεψη του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

Η επιρροή του Ρουμαγιάν αυξάνεται συνεχώς από το 2015, οπότε ο βασιλιάς Σαλμάν ανέλαβε το θρόνο και ανέθεσε στο γιο του Πρίγκιπα Μοχάμεντ να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της οικονομίας.

Η εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Ριάντ, ενώ τα έσοδα από την IPO αναμένεται να κατευθυνθούν σε νέους τομείς που θα αποφέρουν έσοδα όταν η ζήτηση πετρελαίου θα εξασθενίσει τις επόμενες δεκαετίες.