Η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στην ενέργεια και την άμυνα την Τετάρτη  στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ασιατική δύναμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον προσκεκλημένο του σε μία  τελετή υπογραφής στο Βλαδιβοστόκ ότι οι δύο χώρες προετοίμαζαν ένα δεκαετές στρατιωτικό - τεχνικό πρόγραμμα, ενώ εταιρείες και των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν προμήθεια Φυσικού Αερίου και αγροτικά προϊόντα.

Η θέση του κ. Μόντι ως κυρίου προσκεκλημένου ενός οικονομικού φόρουμ στο Ανατολικό Ρωσικό λιμάνι που επικεντρώνεται στις Ασιατικές σχέσεις έπεται του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος είχε τον αντίστοιχο ρόλο πέρσι.

Η Μόσχα επιδιώκει διακαώς να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Κίνα για να αντισταθμίσει  τις ψυχρές της σχέσεις με τη Δύση, αλλά δεν επιθυμεί να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Πεκίνο, και για αυτόν τον λόγο βλέπει την Ινδία σαν Ασιατικό αντίβαρο.

“Οι ενεργειακές εταιρείες της Ινδίας είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν και σε άλλα υποσχόμενα έργα, όπως το Far Eastern LNG και το Arctic LNG 2,” δήλωσε ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος σε υπό εξέλιξη έργα υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Η Novatek, η Ρωσική εταιρεία Φυσικού Αερίου που διαχειρίζεται το έργο Arctic LNG 2, δήλωσε ότι είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Ινδικό όμιλο LNG Petronet για “μελλοντική συνεργασία στο Φυσικό Αέριο”.

“Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την παράδοση προμηθειών LNG από τη Novatek στην Iνδική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών Φυσικού Αερίου για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και επενδύσεις από την LNG Petronet στα μελλοντικά έργα υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Novatek ", ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.