Την επιθυμία να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ εξέφρασε χθες από την Σεβάστεια ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στην Σεβάστεια ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε ξεκάθαρα πως επιθυμεί να αποκτήσει και η χώρα του πυρηνικά, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι δεν θα σταματήσει την προκλητική ρητορική του μέχρι να τα αποκτήσει

 

«Κάποιοι διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Όχι έναν ή δυο. Τότε γιατί να μην έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό δεν το αποδέχομαι. Σήμερα δεν υπάρχει στον κόσμο ανεπτυγμένη χώρα η οποία να μην έχει πυρηνικά όπλα. Όλες έχουν… Δείτε τι κάνουν οι άλλοι ενώ σε μας λένε να μην φτιάξουμε όπλα. Δίπλα μας είναι το Ισραήλ. Με αυτά τα όπλα εκφοβίζει όλους», ανέφερε.

Μάλιστα, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην τα έχει».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέγραψε το 1980 τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ενώ το 1996 υπέγραψε και τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές για οποιονδήποτε λόγο.

Οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα


πηγή: Newsweek

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα 50 πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Τουρκίας, η οποία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει, τελευταία αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, με αποκορύφωμα την πρόσφατη προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. Την αποκάλυψη για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα έκανε η βελγική εφημερίδα De Morgen, τον Ιούλιο, επικαλούμενο έκθεση του ΝΑΤΟ, η οποία είδε κατά λάθος το φως της δημοσιότητας. Τα συγκεκριμένα όπλα βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ και, όπως τονίζει το Newsweek, αν και τελούν υπό αμερικανικό έλεγχο, το γεγονός ότι βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος έχει εγείρει τελευταία μεγάλες ανησυχίες "εν μέσω περιφερειακής αστάθειας και πολιτικών διαφορών", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Άγκυρας αφ' ενός και της Ουάσιγκτον (αλλά και του Τελ Αβίβ) αφ' ετέρου.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δικαιούται την ίδια προστασία που έχει και το Ισραήλ. «Έχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, είμαστε σχεδόν γείτονες. Φοβίζουν (σ.σ. οι Ισραηλινοί τις άλλες χώρες) κατέχοντάς τα. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις επισκέψεις του σε έναν «πρώην ηγέτη» που επιδίωξε να αποκτήσει τόσους πυρηνικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. «Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το όνομα», αυτού του ηγέτη που τότε ήταν πρόεδρος της χώρας του, συνέχισε. «Ο ηγέτης είπε, έχουμε περίπου 7.500 πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περίπου 12.000-15.000 πυραύλους. Θα κατασκευάσουμε κι άλλους. Θα ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν περισσότερες πυρηνικές κεφαλές», κατέληξε.