Κίνα και ΗΠΑ Συμφώνησαν στην Επανεκκίνηση των Εμπορικών Διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο

Κίνα και ΗΠΑ Συμφώνησαν στην Επανεκκίνηση των Εμπορικών Διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2019 - 15:00

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επικεφαλής των εμπορικών συνομιλιών των ΗΠΑ και της Κίνας σε τηλεφώνημά τους νωρίτερα το ίδιο πρωί συμφώνησαν να συναντηθούν στις αρχές Οκτωβρίου για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο Liu He, κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας για το εμπόριο, συνομίλησε με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, ανέφερε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση στο CNBC, εκπρόσωπος του Lighthizer επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία, αλλά όχι τη συνάντηση του Οκτωβρίου.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν έναν ακόμη γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον, στις αρχές του επόμενου μήνα, αναφέροντας ότι οι προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Robert Lighthizer αναγνώρισε μόνο ότι και οι δύο χώρες «συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στην Ουάσινγκτον τις ερχόμενες εβδομάδες» και ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε επίπεδο αξιωματούχων «προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστική πρόοδο».

Προηγουμένως, και οι δύο πλευρές είχαν δηλώσει ότι θα συναντηθούν το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο τελευταίος γύρος δασμών -τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα- ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά και των δύο χωρών τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Zhong Shan, ο διοικητής της People's Bank of China Yi Gang και ο Ning Jizhe, αντιπρόεδρος του ανώτατου φορέα οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, συμμετείχαν, επίσης, στην τηλεφωνική συνομιλία Πεκίνου - Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.