Τις ασιατικές χώρες και πιο πολύ την Ινδία θα επηρεάσει περισσότερο μια διακοπή της ομαλής ροής του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η οικονομία του βασιλείου δεν φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα προς το παρόν από τα προβλήματα στην παραγωγή που δημιούργησε η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου κατά των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Η επίθεση προκάλεσε αναταραχή στα γραφεία των χρηματιστών στην αγορά πετρελαίου από το Τόκιο έως το Χιούστον. «Η Κυριακή και η Δευτέρα ήταν ίσως οι πιο έντονες ημέρες που έχω δει στην αγορά πετρελαίου από το 2018» επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg ο Νταγκ Κινγκ, συνιδρυτής του hedge fund που επενδύει σε εμπορεύματα Merchant Capital.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχτηκε στα ύψη με το που άνοιξαν οι αγορές μετά την επίθεση, καταγράφοντας άνοδο έως και 11,73 δολάρια το βαρέλι στα 71,95 δολάρια. Η τιμή υποχώρησε έκτοτε σε «λογικότερα» επίπεδα, καθώς αποφεύχθηκε προς το παρόν μια στρατιωτική κλιμάκωση παρά τις εκατέρωθεν απειλές ανάμεσα σε ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Παράλληλα οι διαβεβαιώσεις του Ριάντ ότι θα αναπληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα τη χαμένη προσφορά καθησύχασε τις αγορές.

Ωστόσο η τιμή του μπρεντ έκλεισε σε επίπεδο εβδομάδας με άνοδο 6,7%, στα 64,28 δολάρια το βαρέλι, άνοδος η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Ιανουάριο. Η οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, καθώς το πώς θα κινηθεί η αγορά εξαρτάται περισσότερο από τις πολιτικές παρά τις οικονομικές εξελίξεις.

Αν η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης διατηρηθεί στο επίπεδο «ψυχρού πολέμου» των εκατέρωθεν λεονταρισμών, δεν θα πρέπει να αναμένονται νέα ξεσπάσματα σαν αυτά της προηγούμενης εβδομάδας. Οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο θα μπορούσε ωστόσο να ξαναστείλει τις τιμές στα ύψη...

Οι χώρες της Ασίας, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές του σαουδαραβικού πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα πληγούν σοβαρά στην περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην προσφορά, με την Ινδία να είναι περισσότερο ευάλωτη, καθώς τα αποθέματά της αργού είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών-πελατών του σαουδαραβικού βασιλείου, επισημαίνει ο ερευνητής της Wood Mackenzie, Βίμα Γιαγιαμπαλάν.

Οι επιθέσεις δεν έχουν «καμία επίπτωση» στα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας και δεν θα επηρεάσει την οικονομία της, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ-Γινταάν. Η ανάπτυξη στο σαουδαραβικό βασίλειο, στο οποίο ο τομέας του πετρελαίου και του αερίου καταλαμβάνει το 50% του ΑΕΠ, βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, στο 1,9% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Η επίθεση μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco, καθώς η επίθεση ανέδειξε το τρωτό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου σε επιθέσεις.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, μία ενδεχόμενη παρατεταμένη άνοδος του πετρελαίου θα προκαλέσει ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων και άλλων προϊόντων, επιβαρύνοντας την ψυχολογία των καταναλωτών σε ένα εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω Brexit (πιθανότατα άτακτου) και διεθνούς εμπορικού πολέμου. Ο στρατηγικός αναλυτής ωστόσο της RBC Capital Markets, Peter Schaffrik, εκτιμά πως ένα πετρελαϊκό σοκ δεν θα οδηγήσει από μόνο το σε παγκόσμια ύφεση.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)