Υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές καυσαερίων, εντός της προσεχούς δεκαετίας, εφόσον όμως υιοθετηθούν ευρέως οι λίγες υφιστάμενες τεχνολογίες και αλλάξουν συνήθειες ετών, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύει η εφημερίδα The Guardian. Η έρευνα επισημαίνει, επίσης, ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξουν ισχυρά κοινωνικά κινήματα, τα οποία θα μπορέσουν να υποχρεώσουν τις ηγεσίες των χωρών να προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, φθηνότερες από την καύση ορυκτών καυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου, πρέπει να ενισχυθούν και να αντικαταστήσουν τις υποδομές καύσης άνθρακα. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών καυσαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν, κατα τον ίδιο τρόπο, η ραγδαία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων συνεχιστεί με τον υφιστάμενο ρυθμό, τα οχήματα αυτά θα κατέχουν μερίδιο  90% της αγοράς, το 2030, κάτι που θα περιορίσει δραστικά τις εκπομπές καυσαερίων από τον κλάδο των μεταφορών.

Παράλληλα, η μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών και η βελτίωση της διαχείρισης της γης είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων κατά 9 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σε ετήσια βάση, έως το 2030, αν και ο ελλιπής σχεδιασμός και τα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να παρεμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Το κλειδί για κάθε επιτυχή μετάβαση θα είναι τα ισχυρά κοινωνικά κινήματα, που καλούν σε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η υιοθέτηση νέων, περιβαλλοντικώς υπεύθυνων συνηθειών, όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η άσκηση πίεσης σε κυβερνήσεις και εταιρείες, θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η μελέτη κατέγραψε συνολικά, 36 δράσεις-εξελίξεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων. Από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέχρι τις αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τον αστικό σχεδιασμό και τις διεθνείς μεταφορές. Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται εφικτές από τους συντάκτες της μελέτης. Ο Οουεν Γκάφνι, που συμμετείχε σε αυτή, κάλεσε τις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως οι Facebook, Amazon και Google, να αναλάβουν δράση. «Δεδομένου ότι οι πλατφόρμες αυτές επηρεάζουν πλέον τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την κατανάλωση, οφείλουν να υποστηρίξουν τους κοινωνικούς στόχους, διαφημίζοντας, για παράδειγμα, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων», λέει ο Γκάφνι. Η επιτακτική ανάγκη για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 αποδεικνύεται στο πόρισμα της μελέτης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.