Οι Καναδοί Μετατρέπουν τις Επιπτώσεις της Υπερθέρμανσης σε Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Οι Καναδοί Μετατρέπουν τις Επιπτώσεις της Υπερθέρμανσης σε Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
energia.gr
Τετ, 25 Σεπτεμβρίου 2019 - 17:29

Η αρκτική περιοχή του Καναδά, που έχει υποστεί σκληρό πλήγμα εξαιτίας της υπερέρμανσης του πλανήτη, διανύει μια νέα ακόμη πιο δραστήρια περίοδο από ποτέ στο παρελθόν. Οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν νέους τρόπους ανάπτυξης της οικονομίας της, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές 

δραστηριότητες στις νέες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Σύντομα, η θάλασσα του καναδικού Βορρά θα παραμένει ελεύθερη από κομμάτια πάγου, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ευκολότερη πρόσβαση από θαλάσσης θα οδηγήσει σε αύξηση του τουρισμού, στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, καθώς και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το εμπόριο. Ενδεικτικά, το εμπορικό λιμάνι της πόλης Τσέρτσιλ θα προσθέσει από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες στην περίοδο ασφαλών ναυτικών μεταφορών. Τα λιμάνια του Καναδά θα αποτελούν μελλοντικά συνδετικό κρίκο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Οι εμπορικοί στόλοι θα μπορούν να παρακάμπτουν τις Διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ και αντ’ αυτού να διασχίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα, από όπου θα μπορούν να κερδίσουν έως και 9 ημέρες ταξιδιού από την Ασία στο Ρότερνταμ.

Το λιώσιμο των πάγων πρόκειται να λύσει τα χέρια και σε πολλές επιχειρήσεις εξορύξεων. Λόγω του πλούσιου υπεδάφους της Αρκτικής, ένας στους έξι κατοίκους του καναδικού αρκτικού μέρους απασχολείται στον επικερδή κλάδο της εξόρυξης, ο οποίος συνεισφέρει κατά το ένα τέταρτο στο ΑΕΠ της ευρύτερης περιοχής.

Οταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -30 έως -40 βαθμούς Κελσίου, τα φτυάρια σπάνε, οι μηχανές που βρίσκονται σε αδράνεια εκρήγνυνται, κάτι που δυσχεραίνει τις δραστηριότητες των εταιρειών εξόρυξης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι οφείλουν να ρίχνουν αλατούχο νερό στα σκάμματα γεώτρησης για να μην παγώνουν. Η Αgnico, εταιρεία εξόρυξης χρυσού που δραστηριοποιείται και στον Καναδά, προετοιμάζεται για την κλιματική αλλαγή στερεώνοντας, για παράδειγμα, τους πυλώνες των έργων της στο βραχώδες υπόστρωμα, καθώς αρκετά σπίτια τα οποία είναι, ήδη, χτισμένα στο παγωμένο έδαφος, υποχωρούν όσο λιώνουν οι πάγοι.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των σπιτιών είναι εξαιρετικά περιορισμένος λόγω της μορφολογίας του εδάφους και συνεπώς η στέγαση είναι ακριβή, η Agnico υποχρεώνεται να πληρώνει πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει τους εργαζομένους της από κοντινές καναδικές πόλεις στα σημεία εξόρυξης. Το κόστος των πτήσεων αυξάνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας...

Προς το παρόν, οι αρκτικές περιοχές συνεισφέρουν 174 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Παρότι το 25% των περιοχών αυτών βρίσκεται σε καναδικό έδαφος, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί προσφέρουν λιγότερο από 2% στην καναδική οικονομία. Εμπόδιο στην άνθηση των περιοχών αυτών, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυσικές πηγές ενέργειας, στεκόταν ανέκαθεν ο πάγος. Πλέον η θερμοκρασία στο καναδικό αρκτικό τμήμα αυξάνεται σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Υπό τις νέες συνθήκες οι Καναδοί πολιτικοί έχουν θέσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις σε έργα υποδομών και την ενίσχυση των εξορύξεων. Προ διετίας, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το πρώτο σχέδιο αξίας 1,5 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιχορηγήσεις δεν ήταν απλόχερες.

Επιπλέον, η αυξημένη πρόσβαση από θαλάσσης, που θα προσφέρεται στο μέλλον εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο. Ολοι επιθυμούν να αρπάξουν ένα κομμάτι από την πίτα, λόγω του πλούσιου σε υδρογονάνθρακες, σπάνιες γαίες και πρώτες ύλες υπεδάφους, εξ ού και το πρόσφατο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις και δή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την αγορά της Γροιλανδίας από την Δανία.