Η Τουρκία θα γίνει σε λίγους μήνες η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει αυτόνομα drones (UAV), τα οποία θα μπορούν να κάνουν πτήσεις επάνω από το Αιγαίο αλλά και να πλήττουν ανθρώπινους στόχους, Η γειτονική χώρα άρχισε προσφάτως την παραγωγή εξοπλισμένων drones που ελέγχονται από άνθρωπο-χειριστή και ήδη τα έχει χρησιμοποιήσει στην βορειοδυτική Συρία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ, τώρα προχωρεί στο επόμενο βήμα, την χρήση αυτόνομων drones, συμφώνως προς δημοσίευμα του “New Scientist”. H τουρκική αμυντική εταιρεία STM ανεκοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα αυτόνομα drones Kargu στις αρχές του 2020. Πρόκειται για εναέρια οχήματα βάρους επτά κιλών, με τέσσερεις έλικες (quadcopters), που δρούν επίσης ώς μέρος ενός ευρύτερου σμήνους, οι μονάδες του οποίου μπορούν να συνεργάζονται.

Τα Kargu διαφημίζονται ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.α.). Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο την ημέρα όσο και την νύκτα να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα, και αυτοκαταστρέφονται εάν χρειαστεί. Επίσης, συμφώνως προς δημοσίευμα του ΑI-Monitor, η τουρκική εταιρεία κατασκευής drones Baykar Makina (ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογκάν) συνεργάζεται από τις αρχές Αυγούστου με την κρατική ουκρανική εταιρεία Ukrspecexport για την ανάπτυξη ενός μεγάλου τουρκικού drone, του Akinci («Επιδρομέας»). Θα έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, βάρος έως 4.500 κιλά, θα μπορεί να μένει στον αέρα έως και 24 ώρες και θα φθάνει σε επιχειρησιακό ύψος έως 12.200 μέτρα, επιδόσεις που είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με εκείνες του τωρινού drone TB2. Το Akinci θα μπορεί να εφοδιασθεί με διάφορα οπλικά συστήματα, όπως καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας (Roketsan MAM-L), κυρίως όμως τον νέο πύραυλο «Κρούζ» αέρος-εδάφους Roketsan SOM-B2. Η πρώτη δοκιμή του πυραύλου «Κρούζ» SOM-B2 ήταν επιτυχής στις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο οπλικό σύστημα του drone Akinci, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται εντός του 2021.

Η τουρκική κυβέρνησις χορήγησε περίπου 120 εκατ. δολάρια στην εταιρεία  Baykar Makina, προκειμένου να κατασκευάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη για την μαζική παραγωγή του Akinci. Ο συνδυασμός Akinci και πυραύλου «Κρούζ» SOM-B2 θα δώσει στην Τουρκία την δυνατότητα για «χειρουργικά πλήγματα» σε απόσταση έως και 600 χιλιομέτρων από το έδαφος της. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. το Akinci μπορεί να αντικαταστήσει τα μαχητικά F-16 που σήμερα δρουν κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στην βόρειο Συρία. Επίσης, όταν το Akinci τεθεί σε λειτουργία, θα δώσει στην Τουρκία δυνατότητα για 24ωρη χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου εναέρια επιτήρηση επάνω από όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.