Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, έχει μπει με μη διπλωματικό τρόπο η Πολωνία αναφορικά στη θέση που τηρεί στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταδίδει ο ιστότοπος Euractiv.

«Το να κάνουμε πορείες κάθε Παρασκευή για να λέμε ότι ο πλανήτης καίγεται είναι ωραίο, αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να «διαμαρτυρηθούν στην Πολωνία! Βοηθήστε με να κινήσω αυτούς που δεν μπορώ να ωθήσω».

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία είχε μπλοκάρει τις προσπάθειές του να κάνει την ΕΕ να δεσμευτεί για την ουδετερότητα στον άνθρακα μέχρι το 2050, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Εσθονία.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να ανανεώσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο των αιολικών, ηλιακών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27% της ενεργειακής τους κατανάλωσης αντίστοιχα μέχρι το 2030.

Ο Πολωνός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Szymon Szynkowski vel Sek δήλωσε τη Δευτέρα (23 Σεπτεμβρίου) ότι ο Μακρόν γνώριζε ότι η Πολωνία προσπαθεί σκληρά να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά ο Μακρόν επέμεινε: «Δεν στιγματίζω κανέναν. Αλλά θέλω να πείσω τους Πολωνούς φίλους μας ότι είναι καλό για αυτούς να προχωρήσουν σε αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου.