Με κεφάλαια ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων χρηματοδοτείται το τμήμα παγκόσμιας έρευνας της General Electric (GE Global Research), μέσω του προγράμματος Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E) του Τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη βελτιοστοποιημένων ελέγχων αναφορικά με μια ελαφριά πλωτή ανεμογεννήτρια ισχύος 12 μεγαβάτ.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το νεότερο πρόγραμμα του ARPA-E, με την κωδική ονομασία ATLANTIS και αφορά, μεταξύ άλλων, αεροδυναμικές ανεμογεννήτριες, ναυτικές τεχνολογίες και ολοκληρωμένο έλεγχο των σέρβερ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του offshoreWIND.biz, το πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών εφαρμόζοντας νέους σχεδιασμούς, τεχνολογικές καινοτομίες και πειραματικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα ATLANTIS έχει επιχορηγήσει με 26 εκατ. δολάρια, συνολικά, 13 προγράμματα σε όλη την χώρα.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της General Electric, η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί από το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας, στην Νέα Υόρκη, με σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών βελτιστοποιημένου ελέγχου για το παραπάνω μοντέλο ανεμογεννήτριας. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει προηγμένους αλγόριθμους ελέγχου που αφορούν την λειτουργία του στροβίλου και σχεδιάζονται ταυτόχρονα με την δομή του στροβίλου.

Οι προτεινόμενοι σχεδιασμοί στροβίλων και οι ταυτόχρονοι έλεγχοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την μάζα κατά από 35%, σε σύγκριση με τις ήδη εγκατεστημένες πλωτές ανεμογεννήτριες, όπως αναφέρει το ARPA-E.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι το GE Global Research είναι το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της General Electric, ενώ ταυτόχρονα η GE Renewable Energy βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του νέου πρωτοποριακού μοντέλου Haliade-X 12 MW, που αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεράκτια ανεμογεννήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο.