Ο Κλάδος του Αλουμινίου Καλείται να Υιοθετήσει Ταχεία Μείωση των Εκπομπών CO2

Ο Κλάδος του Αλουμινίου Καλείται να Υιοθετήσει Ταχεία Μείωση των Εκπομπών CO2
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 30 Σεπτεμβρίου 2019 - 18:55

Στη διάρκεια της πρώτης διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα έπειτα από τέσσερα χρόνια, έγινε ο απολογισμός των όσων μεσολάβησαν από την ιστορική σύνοδο του Παρισιού το 2015. Η πραγματική πρόοδος κατά την επόμενη δεκαετία, είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποκτήσει ο πλανήτης πιθανότητες να αποτρέψει τις χειρότερες 

επιπτώσεις της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ, το ενδιαφέρον δεν εστιάστηκε, όμως, στα όσα διεμοίφθησαν σε επίπεδο μεμονωμένων εθνικών κρατών.

Ο ιδιωτικός τομέας δέχτηκε ισχυρές παροτρύνσεις να δεσμευθεί ότι θα μειώσει ταχύτατα τις εκπομπές ρύπων και να στραφεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ εντόπισε επτά από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στις οποίες αυτή η δράση που προτείνεται είναι δσύσκολο να επιτευχθεί, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός από τους προφανείς τομείς, όπως είναι οι αεροπορικές μεταφορές, ο κλάδος των χημικών, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ένας ακόμη τομέας βρέθηκε στο επίκεντρο: του αλουμινίου.

Αυτό το εξαιρετικά ελαφρύ μέταλλο αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το αλουμίνιο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα, τη βιώσιμη συσκευασία και τα σπίτια χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα του μέλλοντος. Ωστόσο, το αλουμίνιο δεν παράγεται παντού, με τον ίδιο τρόπο. Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής μέσω της καύσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, μπορεί να εκπέμπει μέχρι και 22 τόνους άνθρακα για να παράγει μόλις ένα τόνο αλουμινίου.

Αντίθετα, οι παραγωγοί όπως η En + Group, χάρη στη χρήση καθαρής υδροηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να παράξουν την ίδια ποσότητα αλουμινίου, με λιγότερους από 4 τόνους άνθρακα. Αυτό πρέπει να είναι το μέλλον για ολόκληρη τη βιομηχανία: να μειώσει περαιτέρω το ανθρακικό αποτύπωμά της. Η επίτευξη σαφών και επιστημονικά βασισμένων στόχων για τη μείωση της χρήσης άνθρακα, απαιτεί ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, που μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές από όλο το φάσμα της αγοράς, από θεσμικούς επενδυτές μέχρι τελικούς καταναλωτές.

Ως ένα πρώτο βήμα για την ουσιαστική μείωση του άνθρακα, κάθε εταιρεία του τομέα πρέπει να υιοθετήσει πρακτικές μεγαλύτερης διαφάνειας, όσον αφορά στην ενημέρωση της περιεκτικότητας σε άνθρακα, του αλουμινίου που παράγει. Αυτές οι ζωτικές πληροφορίες θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς, σε κάθε πράξη πώλησης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ώς ένα πρώτο βήμα για την πλήρη τιμολόγηση της ρύπανσης από άνθρακα και τη δημιουργία μιας οικονομίας με πραγματικά χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η En + καλεί το LME να αποκαλύψει πλήρως το περιεχόμενο σε άνθρακα, κάθε συναλλαγής στο Χρηματιστήριο, σε ένα ζωτικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας κατηγορίας στοιχείων ενεργητικού στο Λονδίνο, αυτή της Low Carbon Aluminium.