Οι ανάγκες της Κίνας για ορισμένα βασικά εμπορεύματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, τα τελευταία 40 χρόνια, ώστε η ζήτηση για προϊόντα όπως η σόγια, ο χαλκός και ο χάλυβας να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

«Η επιρροή της Κίνας στην αγορά βασικών προϊόντων παγκοσμίως είναι μοναδική και καμία χώρα δεν μπορεί να παρουσιάσει κάτι παρόμοιο», ανέφερε σε έκθεση νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Wood Mackenzie, συμβουλευτική εταιρεία επί των βασικών εμπορευμάτων.

Σε δημοσίευμ της Ναυτεμπορικής, αναφέρεται πως το ίδιο σημείωμα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σαφώς, παραδείγματα για μεμονωμένα εμπορεύματα, όπως η δυναμική που έχουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία στην αγορά αργού πετρελαίου, όμως η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως σε μια σειρά από βασικά εμπορεύματα, όπως είναι η σόγια, ο χαλκός και ο χάλυβας.

Η ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως είναι ο χαλκός και ο χάλυβας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «έκρηξη» που σημειώθηκε στον κλάδο της μεταποίησης και των κατασκευών στη χώρα, αλλά και στις ανάγκες του 1,4 δισ. κατοίκων της.

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τους εορτασμούς της 70ής επετείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, εν μέσω μιας επιβράδυνσης που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εμπορικές εντάσεις

Ενώ οι εμπορικές εντάσεις θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τις αγορές, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για διάφορα βασικά εμπορεύματα θα εξακολουθήσουν να υποδεικνύουν την Κίνα τον σημαντικότερο εισαγωγέα στις αγορές αυτές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί, όπως υποστηρίζουν στις εκτιμήσεις τους οι περισσότεροι αναλυτές. Επίσης μακροπρόθεσμα σχέδια, όπως η μετατόπιση προς την καθαρότερη ενέργεια, θα συμβάλουν στη αναδιαμόρφωση στην αγορά βασικών εμπορευμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πολλών εμπορευμάτων, οι Κινέζοι έμποροι συχνά παραπονιούνται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές αυτών.

Οι Κινέζοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μελλοντικές προμήθειες βασικών προϊόντων μέσω διαφόρων διεθνών πρωτοβουλιών, όπως με εξωχώριες συναλλαγές και εξαγορές εφοδιαστικών αλυσίδων.

ΣΜΕ εμπορευμάτων

Τα τελευταία χρόνια τα κινεζικά χρηματιστήρια και οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν αναπτύξει δραστηριότητες εκτός της χώρας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων πελατών. Το χρηματιστήριο Asia - Pacific είναι η πρώτη υπεράκτια προσπάθεια του Πεκίνου. Έκανε το ντεμπούτο του στη Σιγκαπούρη πέρυσι, προσφέροντας εντελώς καινούργια ΣΜΕ για βασικά εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο κίνησης και το φοινικέλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της καινούργιας χρηματιστηριακής πλατφόρμας, Εβγκένι Ζου, κατά την έναρξή της το περασμένο έτος δήλωσε στο CNBC ότι στόχος του χρηματιστηρίου είναι η δυνατότητα πρόσβασης και εύρεσης καλύτερων τιμών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό οι Κινέζοι έμποροι να μπορούν να διαμορφώνουν τις τιμές της αγοράς, αντί να συναλλάσσονται με τιμές για τις οποίες δεν έχουν καμία συμμετοχή αναφορικά με το πώς διαμορφώνονται και πώς κινούνται.

Τα χρηματιστήρια Shanghai Futures Exchange και Dalian Commodity Exchange, που είναι σαφώς πιο εδραιωμένα στις διεθνείς αγορές και προσελκύουν μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτών, έχουν αναπτύξει επίσης δραστηριότητες στο εξωτερικό, προσφέροντας μεταξύ άλλων προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων. Τα κινεζικά χρηματιστήρια, όπως τα Haitong International Securities και Yongan, έχουν επίσης μπει δειλά δειλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με άλλες χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες έχουν ξεκινήσει πριν από το ξέσπασμα της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

Οι αμερικανικοί δασμοί

Υπό τον φόβο οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων να εκτιναχθούν από την αμφίδρομη επιβολή δασμών από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξασφάλισης όσο το δυνατόν περισσοτέρων προμηθειών αυτών των προϊόντων.

Ένας πιο άμεσος τρόπος να εξασφαλισθούν περισσότερες προμήθειες βασικών εμπορευμάτων για μελλοντική χρήση είναι η αγορά περιουσιακών στοιχείων που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είναι οι φυτείες και τα ορυχεία. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγορά ακίνητης περιουσίας από ξένες εταιρείες, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις αγορές να έχουν γίνει μέσω κοινοπραξιών ή άλλων εταιρικών σχημάτων με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών των περιουσιών αυτών.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου -η πρωτοβουλία Belt and Road που περιλαμβάνει πολλές χώρες πλούσιες σε πόρους στην Ευρώπη και την Ασία- θα προωθήσει επίσης το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και χωρών όπως η Ουκρανία.
Ορισμένες από αυτές τις καινούργιες εμπορικές συναλλαγές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και σημαντικούς προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, αναφέρει το ερευνητικό τμήμα του οίκου Fitch, Fitch Solutions. «Η Κίνα έχει επιδοθεί σε μια αναζήτηση καινούργιων αγροτικών προμηθευτών τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα επικρατήσει όλο και περισσότερο, καθώς ο όγκος εισαγωγών αυξάνεται συνεχώς», αναφέρει η Fitch Solutions σε έκθεση σχετικά με τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

4 βασικά προϊόντα

Μια ματιά σε 4 βασικά εμπορεύματα αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη δυναμική της Κίνας στις αγορές αυτών των προϊόντων και κατά πόσο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές.

Σόγια: Οι σπόροι σόγιας είναι ένα από τα πλέον πολιτικά ζητήματα στον εμπορικό πόλεμο αναφορικά με τα γεωργικά προϊόντα που εισέρχονται στην Κίνα, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ελαιούχων σπόρων στον κόσμο, απορροφώντας περί το 60% των αμερικανικών εξαγωγών. Η κατανάλωση σόγιας στην Κίνα έχει αυξηθεί περισσότερο από 12 φορές τα τελευταία 40, περίπου, χρόνια. Ως ποσοστό επί της παγκόσμιας ζήτησης, η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα περί το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σόγιας. Οι ελαιουχικοί σπόροι χρησιμοποιούνται τόσο για το μαγειρικό λάδι όσο και για τις ζωοτροφές και αποτελούν τη βασική τροφή για τους χοίρους. Η Κίνα είναι με διαφορά η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χοιρινού κρέατος στον κόσμο, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή χοίρων παγκοσμίως.

Χαλκός: Καθώς ο κλάδος των κατασκευών της Κίνας γνώρισε τεράστια άνθηση ειδικότερα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, η ζήτηση της χώρας για χαλκό εκτοξεύθηκε. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών από την ενέργεια έως τις κατασκευές, θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της παγκόσμιας οικονομικής υγείας από μεγάλη μερίδα αναλυτών. Η χώρα αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού, από λιγότερο από 10% στη δεκαετία του 1980.

Χάλυβας: Η ζήτηση της Κίνας για χάλυβα αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία 40 χρόνια εν μέσω της ταχείας βιομηχανοποίησης που συντελέσθηκε στη χώρα. Το εν λόγω μέταλλο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως οι κατασκευές, η ναυπηγική και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Πετρέλαιο: Η ζήτηση της Κίνας για το πετρέλαιο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο αυτή για τον χάλυβα και τον χαλκό, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές ενέργειας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περί το 14% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2018.