Ινδονησία: 150 Εκατ. Δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη Στήριξη των Επενδύσεων στη Γεωθερμία

Ινδονησία: 150 Εκατ. Δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη Στήριξη των Επενδύσεων στη Γεωθερμία
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2019 - 08:10

H Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 150 εκατ. δολαρίων για την στήριξη των επενδύσεων στη γεωθερμική ενέργεια, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους στο στάδιο της έρευνας. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ευελπιστεί πως μέχρι το 2025 θα έχουν εισαχθεί στο σύστημα 7.000 MW παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία.

Η Ινδονησία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 88%, ενώ το 12% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτει 1,9 GW εγκατεστημένης γεωθερμικής ενέργειας και σχεδιάζει να αναπτύξει επιπλέον 4,6 GW. Για να πετύχει το στόχο της η κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες να χρηματοδοτήσει το σκέλος της έρευνας, καθώς αποτελεί εμπόδιο για τους επενδυτές. Έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων με στόχο τον μετριασμό των κινδύνων σε κάθε εξερευνητική δραστηριότητα, ανέφερε κρατικός αξιωματούχος. Τα μέτρα αυτά αφορούν, τόσο την προμήθεια των κατάλληλων υλικών, όσο και την εκτέλεση συνολικά της έρευνας.

Όμως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ακόμα μια απόφαση που θα στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 150 εκατ. δολαρίων. Το δάνειο συνοδεύεται από δωρεές ύψους 127,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και το ταμείο καθαρής τεχνολογίας, δύο ιδρύματα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη που είναι φιλική προς το κλίμα.

Σύμφωνα με το δίκτυο Power Engineering International η γεωθερμική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών CO2. H γεωθερμική ενέργεια μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο θα πρέπει να μειωθεί το κόστος της έρευνας. Ο υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, δήλωσε πως «ο γεωθερμικός τομέας της Ινδονησίας έχει τεράστιες δυνατότητες και η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση θα μετριάσει τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της εξερεύνησης των γεωθερμικών πόρων. Θα χρηματοδοτήσει επίσης την τεχνική βοήθεια. Ο Rodrigo A. Chaves, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ινδονησία εξήγησε πως η χρηματοδότηση των γεωτρήσεων είναι από τα βασικά εμπόδια. Η υπέρβαση αυτού του εμποδίου θα επιτρέψει στην Ινδονησία να αξιοποιήσει πλήρως το μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας.