Η Κίνα Τιμά με Μεγαλοπρέπεια τα 70 Χρόνια της Ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας Από τον Μάο

Η Κίνα Τιμά με Μεγαλοπρέπεια τα 70 Χρόνια της Ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας Από τον Μάο
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2019 - 16:39

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τον ΜάοΤσετούνγκ, από την Πύλη της Ουράνιας Γαλήνης και από προχθές, Δευτέρα, λαμβάνουν χώρα λαμπροί εορτασμοί στην πολυπληθέστερη χώρα 

και, ταυτόχρονα, ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που επικαλείται πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος της Κίνας, ΣιΤζινπίνγκ, ως επικεφαλής ομάδας υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μάο, στο κέντρο της πλατείας Τιενανμέν, στο Πεκίνι, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρου στο Μαυσωλείο από το 2013. Ο πρόεδρος της Κίνας επισκέφθηκε επίσης το Μνημείο Ηρώων του Λαού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε στην Τιένανμέν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές παρελάσεις που οργανώθηκαν ποτέ, κατά την οποία το Πεκίνο επέδειξε τα νέα οπλικά συστήματα και μέσα που έχει αναπτύξει.

Η στρατιωτική παρέλαση, η οποία αποτέλεσε το αποκορύφωμα των επετειακών εορτασμών, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιένανμεν, ενώπιον του προέδρου ΣΙ  και άλλων αξιωματούχων, επιλεγμένων πολιτών και 188 στρατιωτικών ακολούθων από 97 κράτη. Πρόσφατα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση ή ανάγκη να επιδείξει την παντοδυναμία του. Στόχος, αντιθέτως, είναι να μεταδοθεί στο εξωτερικό η εικόνα μιας «ειρηνόφιλης και υπεύθυνης» χώρας. Ωστόσο, και μόνο το μέγεθος της στρατιωτικής παρέλασης, προκάλεσε θαυμασμό.

Το κινέζικο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στην παρέλαση συμμετείχαν 15.000 στρατιωτικοί από πολλά σώματα των ενόπλων δυνάμεων, 580 τμήματα στρατιωτικού υλικού, ενώ υπερπτήσεις πραγματοποίησαν 160 πολεμικά αεροσκάφη. Ο Κινέζος πρόεδρος ΣιΤζινπίνγκ επιθεώρησε τους στρατιώτες κατά μήκος της λεωφόρου Τσανγκ Αν, της βασικής οδικής αρτηρίας του Πεκίνου, και στη συνέχεια πεζά στρατιωτικά τμήματα και τεθωρακισμένα πέρασαν κοντά από την πλατεία Τιένανμέν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Στα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν, συμπεριλήφθηκε και ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος DF 41, oοποίος σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Το σύστημα θα μεταφέρει δέκα κεφαλές που θα μπορούν να στοχεύσουν εναντίον δέκα διαφορετικών στόχων διασκορπισμένων σε μια εκτεταμένη περιοχή. Ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, το DF17,  που επίσης παρουσιάστηκε στην παρέλαση, μπορεί να εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους και είναι παρόμοιο με το ρωσικό σύστημα Avanguard. Οι πύραυλοι μπορούν να πραγματοποιούν εντυπωσιακούς ελιγμούς, αναπτύσσοντας τεράστιες ταχύτητες και αποφεύγοντας τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν νέα πυραυλικά συστήματα εναντίον πλοίων, αεροσκαφών και πυραύλων Κρουζ, ένας νέος εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, δύο μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη-το ένα εκ των οποίων υπερηχητικό- σχεδιασμένα για απονήωση από αεροπλανοφόρα, αλλά και ένα νέο μεταγωγικό αεροπλάνο Y-20,καθώς και «αόρατα» βομβαρδιστικά J-20.