Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να ανταπαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ελπίζοντας ωστόσο ότι θα καταλήξει σε μια φιλική διευθέτηση με την Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου εντεύθεν του Ατλαντικού.

Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επέστρεψε αίφνης, χθες Τετάρτη, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στο πλαίσιο μιας δικαστικής διαμάχης που βαστά 15 χρόνια ανάμεσα στην Boeing και την Airbus.

Η απάντηση των Βρυξελλών, που διαπραγματεύεται εκ μέρους των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. ήταν: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, θα ωθήσουν την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Ροσάριο, σε συνέντευξη Τύπου.

Εκφράζοντας «λύπη» για την αμερικανική απόφαση, ο κ. Ροσάριο δήλωσε πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου «θα επηρεάσουν πρώτιστα τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Οι φόροι στοχεύουν προϊόντα που κατασκευάζονται στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήτοι, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού κολοσσού, Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%, ενώ άλλα προϊόντα μεταξύ των οποίων, κρασί, τυροκομικά και εργαλεία, με επιπλέον κόστος 25%.

Από την αμερικανική πλευρά εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι «ελπίζουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και οι Βρυξέλλες κρατούν επίσης την πόρτα ανοικτή. "Λαμβάνουμε υπόψη τη δήλωση του Αμερικανού εμπορικού εκπροσώπου, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν να διαπραγματευθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιλυθεί το πρόβλημα", τόνισε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος.

«Η Κομισιόν διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αεροναυτικές βιομηχανίες μας» προσέθεσε.

Σε μια παρόμοια διαδικασία, στο πλαίσιο της διαμάχης, Boeing και Airbus, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται, στις αρχές του 2020, να επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς, αντιδρώντας στις επιδοτήσεις που χορηγεί η Ουάσινγκτον στην αμερικανική εταιρεία αεροσκαφών.

Δεν πρόκειται για τους πρώτους αμερικανούς φόρους σε ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς, θυμίζουμε ότι από 1ης Ιουνίου, χάλυβας και αλουμίνιο υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμά τους. Σε αντίποινα, η ΕΕ έθεσε στο στόχαστρο αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ Ντάβιντσον, το ουίσκι ή τα τζιν.

Έπειτα από μια σχετική εκεχειρία, ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης στο μέτωπο των κυρώσεων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει έως τις 13 Νοεμβρίου για το αν θα επιβάλει, ή όχι, επιπλέον τελωνειακούς δασμούς σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ε.Ε, μια απειλή που ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.