Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς Σεπτεμβρίου 2019, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 4.7 TWh, εκ των οποίων 3.3 TWh ή 70% των συνολικών εισαγωγών εισήχθησαν μέσω της Αγίας Τριάδας, που τροφοδοτείται από τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, αυξημένες κατά 464% σε ετήσια βάση. 

Να σημειωθεί ότι 0.9 TWh ή 19% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου εισήχθησαν μέσω του Σιδηροκάστρου, μειωμένες κατά 70% σε ετήσια βάση, ενώ οι υπόλοιπες 0.5 TWh ή 11% εισήχθησαν μέσω των Κήπων, μειωμένες κατά 27% σε ετήσια βάση.

 

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική αύξηση των εισαγωγών LNG στην Ελλάδα, με όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να έχουν ήδη προγραμματίσει σημαντικές προμήθειες το επόμενο διάστημα, εν όψει της χειμερινής περιόδου αλλά και της συνεχούς αύξησης της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η μείωση της τιμής του LNG, που έχει καταστήσει το συγκεκριμένο καύσιμο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με το εισαγόμενο από αγωγούς φυσικό αέριο, όπως και η συνεχής μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, λόγω της υψηλής τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Στην είσοδο νέων παικτών στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου έχει συμβάλλει και η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας κατά περίπου 100.000 m3 μετά τη λειτουργία της τρίτης δεξαμενής, που ανέβασε το δυναμικό του τερματικού σταθμού στα 225.000 m3, από 130.000 m3.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές LNG, μέσω της Αγίας Τριάδας, έφτασαν το 70% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισκιάζοντας τις εισαγωγές από τα δύο άλλα σημεία εισόδου. Οι συγκεκριμένες εισαγωγές LNG ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες, σε μηνιαία βάση, μέχρι στιγμής το 2019, μετά τις ποσότητες που εισήχθησαν στην χώρα τον Ιούλιο του 2019 και ανήλθαν σε 3.4 TWh.

Το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας µέσω τριών σημείων εισόδου, τα οποία ονομαστικά είναι το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα.