Η Γερμανία Εισάγει Ένα Ανταγωνιστικό Σύστημα Εξισορρόπησης των Διακυμάνσεων του Ηλεκτρικού Δικτύου

Η Γερμανία Εισάγει Ένα Ανταγωνιστικό Σύστημα Εξισορρόπησης των Διακυμάνσεων του Ηλεκτρικού Δικτύου
energia.gr
Παρ, 11 Οκτωβρίου 2019 - 11:21

Την έγκριση της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (BNetzA) έλαβε πρόταση των διαχειριστών δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να εισαχθεί ένα νέο σύστημα στην αγορά για τον έλεγχο των αποθεμάτων, με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι διακυμάνσεις στην προμήθεια και τη ζήτηση μπορούν να εξισορροπούνται με ευέλικτο και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Ο πρόεδρος της BNetzA, Γιόχεν Χόμαν αποκάλεσε το νέο σύστημα «ορόσημο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά για τον έλεγχο των αποθεμάτων». Αυτό θα γίνει διαχωρίζοντας την αγορά για τα αποθέματα δυναμικότητας με τον τον έλεγχο της ενέργειας, και ανοίγοντας έτσι την αγορά ελέγχου αποθεμάτων σε περισσότερους προμηθευτές ενέργειας.

Το προηγούμενο σύστημα, ήτοι, εκείνο των μεικτών τιμών, είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις, επειδή οδηγούσε σε πιο ακραίες καταστάσεις δικτύου καθώς και σε χειραγώγηση και αλλοίωση των τιμών.

Η ενεργοποίηση της ενέργειας ελέγχου είναι συγκριτικά δαπανηρή και οι εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να την αποφύγουν, προβλέποντας τους όγκους προμήθειας και ζήτησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του συστήματος μεικτών τιμών, η ενεργοποίηση της ισχύος ελέγχου διαπιστώθηκε, κατά καιρούς, ότι είναι λιγότερο δαπανηρή από την αγορά, ή πώληση ισχύος, μέσω των τακτικών αγορών, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Clean Energy Wire. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ιδέα της ενιαίας ενεργειακής αγοράς για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί ένα καλύτερα διασυνδεδεμένο σύστημα το οποίο θα απέφερε, με τη σειρά του φθηνότερη ενέργειας για όλους και ένα πιο σταθερό δίκτυο. Υπ΄αυτό το πρίσμα, είναι καίριος ο ρόλος της Γερμανίας που βρίσκεται στο γεωγραφικό επίκεντρο της Ευρώπης, αλλά έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο έως ότου καταφέρει να βελτιώσει το δίκτυο ηλεκτρισμού και της διασυνοριακές διασυνδέσεις με τους γείτονές της.