Ο Άσαντ Μπαίνει στην Εξίσωση της Βορειοανατολικής Συρίας -Στέλνει Στρατό για να Υποστηρίξει τους Κούρδους

Ο Άσαντ Μπαίνει στην Εξίσωση της Βορειοανατολικής Συρίας -Στέλνει Στρατό για να Υποστηρίξει τους Κούρδους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 14 Οκτωβρίου 2019 - 10:20

Νέα τροπή προσλαμβάνει η κρίση στην βόρειοανατολική Συρία, καθώς οι Κούρδοι ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη του στρατού της Δαμασκού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Μονάδες των συριακών ενόπλων δυνάμεων μετακινούνται στην βόρεια Συρία για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Δαμασκό, χωρίς να διευκρινίσουν το πού ακριβώς θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις της χώρας. «Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Οι συζητήσεις για την εμπλοκή των Σύρων στη σύρραξη που σοβεί στα βορειοανατολικά σύνορά τους με τους επικεφαλείς της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης πραγματοποιήθηκαν σε ρωσική βάση στην Συρία, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος Κούρφος αξιωματούχος. «Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Άσαντ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συριακές δυνάμεις αναπτύσσονται σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτρέψουν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας. Στα τέλη του 2018, όταν η Αγκυρα απειλούσε με επίθεση κατά του κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν καλέσει τον συριακό στρατό να αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, πράγμα που συνέβη.

Επί δεκαετίες περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων εκ μέρους των αρχών της Δαμασκού, οι Κούρδοι εγκαθίδρυσαν ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στην βόρεια Συρία εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται το καθεστώς αυτονομίας των Κούρδων της χώρας και είχε χαρακτηρίσει, παλαιότερα ως «προδότες» τους Κούρδους μαχητές, όταν εκείνοι συμμάχησαν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS. Προφανώς, αυτή τη φορά, η κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, μετά την τουρκική εισβολή, υποχρεώνει την κυβέρνηση Άσαντ να μεταβάλει τη στάση της και να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους. 

Νέες απώλειες μεταξύ των άμαχων- Συνεχίζεται η τουρκική προέλαση

Στο μέτωπο των μαχών, τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν, δέκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, που έπληξε με ρουκέτες, φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων. «Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της  εξαπέλυσαν επίθεση για να απωθήσουν τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργάνωση που η Αγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση». Τις τελευταίες πέντε ημέρες, αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην βορειοανατολική Συρία, 104 κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ 130.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας και αποκάλυψε ότι η πόλη Ρας αλ Άιν βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του, ενώ η πόλη Τελ Αμπιάντ τελεί υπό πολιορκία. Ωστόσο,το Συριακό Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως οι Κούρδοι ανακατέλαβαν την Ρας αλ-Άιν.

Σε μια άλλη εξίσου σοβαρή εξέλιξη, απότοκο της αποχώρησης και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή της εισβολής, πληροφορίες φέρουν 785 ξένους υπηκόους οι οποίοι σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, να έχουν δραπετεύσει από το στρατόπεδο στο οποίο κρατούνταν, όταν βομβαρδίστηκε από το τουρκικό πυροβολικό.

Την ώρα που στην βορειοανατολική Συρία ποδοπατείτει το διεθνές δίκαιο και η ανθρώπινη ζωή, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα το πώς θα αντιδράσουν στην επίθεση της Άγκυρας, και το ποιές κυρώσεις θα επιβάλουν, πιθανώς, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο όπλων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Γαλλία απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία. Η Σουηδία, πρότεινε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε Τούρκους αξιωματούχους.