η αντίθεσή τους δεν περιορίζεται πλέον στον άνθρακα και το πετρέλαιο, που έως τώρα αποτελούσαν κόκκινο πανί, αλλά περιλαμβάνουν και το φυσικό αέριο. Χωρίς να έχουν επεξεργασμένες προτάσεις για την αντικατάσταση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, του φ. αερίου, το οποίο σύμφωνα με την ΕΕ αλλά και τις περισσότερες ενεργειακές εταιρείες, αποτελεί το καύσιμο επιλογής (fuel of choice) στην Ενεργειακή Μετάβαση, οι περιβαντολλόγοι απαιτούν 'εδώ και τώρα' εγκατάλειψη του και την απόλυτο στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σύμφωνα δε με τις περισσότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ακτιβιστές η αρχή θα πρέπει να γίνει με την άμεση και πλήρη απαγόρευση κάθε είδους εξορυκτικής δραστηριότητας, που περιλαμβάνουν και αυτές για το φυσικό αέριο.
Την ακραία αυτή στάση του περιβαλλοντικού λόμπι ήρθε να επιβεβαιώσει και η χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου της WWF στην Ελλάδα, κ. Δημήτρη Καραβέλλα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το Energia.gr ο εκπρόσωπος του WWF τόνισε "την ανάγκη για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο δεν θα αντικαθιστά τη μέχρι σήμερα προσκόλληση στον λιγνίτη, με εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός από την Ελλάδα, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα".
Επιπλέον, ο Δ. Καράβελλας χαρακτήρισε "αρνητική εξέλιξη" την πρόσφατη κύρωση απο την Βουλή, των αδειών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε κοινοπραξίες διεθνών και ελληνικών εταιρειών και δεσμεύτηκε ότι αυτός και η οργάνωση του θα συνεχίσει "την προσπάθεια για να πειστεί η κυβέρνηση για την ανάγκη μιας γενναίας αλλαγής πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα".
Σχολιάζοντας την άνω συνάντηση και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του WWF κατά της επιλογής του φυσικού αερίου, παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εξέφρασαν χωρίς περιστροφές την άκρα ανησυχία τους και τον έντονο προβληματισμό τους. " Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός την μια ημέρα να εγκαινιάζει την κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και να ενθαρρύνει την βιομηχανία να κάνει πολυδάπανες επενδύσεις και στροφή στο ευγενές αυτό καύσιμο και την άλλη ημέρα να ενθαρρύνει περιβαλλοντικές οργανώσεις που προωθούν εκ διαμέτρου αντίθετη ατζέντα".
Και ασφαλώς, η ανησυχία παραγόντων της ελληνικής βιομηχανίας δεν αποτελεί εγχώρια εξαίρεση, αλλά απηχεί έναν ευρύτερο προβληματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αποχωρούντος CEO της πετρελαϊκής BP, κ. Bob Dudley, ο οποίος, μιλώντας μόλις την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο Oil and Money στο Λονδίνο, δήλωσε ότι "μία από τις μεγάλες μου ανησυχίες είναι ότι το φυσικό αέριο τείνει να περιθωριοποιηθεί, ακόμα και να δαιμονοποιηθεί, τη στιγμή που έχει έναν ουσιαστικό ρόλο να παίξει, στο να καλύψει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση κατά την περίοδο μετάβασης σε ένα περιβάλλον με πλέον καθαρά καύσιμα". Ακόμα, ο κ. Dudley επισήμανε ότι, "η ευρύτερη χρήση φ. αερίου μόνο την τελευταία 10 ετία, έχει βοηθήσει στο να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 500 εκατ. τόννους (στην Ευρώπη) αφού το φ. αέριο έχει ακριβώς τις μισές εκπομπές από αυτές του κάρβουνου".
Οι θέσεις του επικεφαλής της BP, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους ενεργειακούς κύκλους, αφού η διεθνής πετρελαϊκή έχει αναδείξει, τελευταία, μέσω συστηματικής έρευνας, τις τεράστιες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, είναι ιδιαίτερα αποδεκτές από τη βιομηχανία, της οποίας εκπρόσωποι επισημαίνουν ότι "εάν σκεφθούμε προς στιγμή να αφαιρέσουμε το φυσικό αέριο απο το ενεργειακό μίγμα, είναι σαν να παίρνουμε ένα τεράστιο και αχρείαστο ρίσκο, αφού σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτικό καύσιμο που μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη αποθήκευση ενέργειας και την εξασφάλιση φορτίων βάσης στην ηλεκτροπαραγωγή".