Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ψήφισε την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, κάνοντας ένα τεράστιο άλμα για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Ανταποκρινόμενος στο νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Mάρκους Tρίλινγκ, συντονιστής της πολιτικής χρηματοδότησης και επιδοτήσεων του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα (CAN), σημείωσε ότι η προσπάθεια για μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κλιματικά ουδέτερη «δεν θα πέσει από τον ουρανό. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορθώς θεωρούν ότι οι τρέχουσες προτάσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ για το κλίμα απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές, λόγω της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ έχει μεγάλες δυνατότητες να μας φέρει εκεί, μόνο αν τελικά κοπεί η  χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων και οδηγηθεί το 40% των οικονομικών πόρων σε περιβαλλοντικές δράσεις την επόμενη δεκαετία ».

Το Δικτύο Δράσης για το Κλίμα (CAN Europe) κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μια Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη απαιτεί έναν μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ που να αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση πολύ πιο βαθιά από ό, τι συμβαίνει σήμερα. Δεν υπάρχει περιθώριο για να είμαστε λιτοί στη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο κ.Τρίλινγκ. Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν  επείγουσες δράσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν λύση για τον επόμενο μακροπρόθεσμο επενδυτικό προϋπολογισμό της ΕΕ και προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, στη συζήτηση για την επικείμενη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου με την Φιλανδή  Πρόεδρο του Συμβουλίου Τούτι Τουπουράινεν ,  και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Ζήτησαν επίσης άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.