Τραμπ: Εσπευσμένα στην Τουρκία Πενς και Πομπέο -Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους

Τραμπ: Εσπευσμένα στην Τουρκία Πενς και Πομπέο -Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους
energia.gr
Τετ, 16 Οκτωβρίου 2019 - 10:49

Νωρίτερα του προγραμματισμένου στέλνει σήμερα στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών και αμάχων στη Συρία -μολονότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε ανάψει το πράσινο φως για την επίθεση αυτό αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

 

 

Ο Πενς θα θυμίσει στον Ερντογάν ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα εις βάρος της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλά μέσα στο ντουλάπι», αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Σε μία όμως νέα αλλαγή στάσης ο Τούρκος πρόεδρος, κάλεσε τους Κούρδους μαχητές στην περιοχή να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» βάθους 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, για να αποσύρει τις τουρκικές δυνάμεις. Η επιχείρηση θα τερματιστεί μετά την εγκαθίδρυση της «ζώνης ασφαλείας» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι η θέση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά χθες Τρίτη την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία στη βόρεια Συρία, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet. Έκρινε ακόμη πως το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Δαμασκού μπήκαν στη Μάνμπιτζ δεν θα είναι «πολύ αρνητική» εξέλιξη για την Άγκυρα, αν συνεπάγεται πως θα απομακρυνθούν από την περιοχή αυτή οι σύροι κούρδοι μαχητές. «Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος (των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική (εξέλιξη). Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι απορρίπτει τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις», είπε, ενώ αναφερόμενος στο Κομπάνι, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τού ζήτησε «να μην το χτυπήσουμε» συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ενεπλάκη μόνο σε μια επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης αυτής αν και, όπως είπε, η Άγκυρα θα μπορούσε να επέμβει «αν υπήρχε μια διαφορετική εξέλιξη».

Πρόσκληση από Πούτιν

Στο παιχνίδι πάντως μπαίνει και η Μόσχα καθώς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε σύμφωνα με το Κρεμλίνο τον Τούρκο ομόλογό του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη συροτουρκική μεθόριο και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και εκείνων της Δαμασκού, καθώς η ρωσική πλευρά φαίνεται να παίρνει τα ηνία του παιχνιδιού και να γίνεται «εκπρόσωπος» του Άσαντ.

Ο Πούτιν τόνισε στον Ερντογάν ότι είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύονται το χάος κρατούμενοι του ISIS, που φρουρούνται από τις κουρδικές πολιτοφυλακές, για να δραπετεύσουν. Τον κάλεσε μάλιστα στη Μόσχα και ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ στις 13 Νοεμβρίου αναμένεται στην Ουάσιγκτον για μια κρίσιμη ενδεχομένως συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ