H Aramco εξετάζει με ποιο τρόπο θα ανταμείψει όσους από τους επενδυτές της παραμείνουν πιστοί στην αρχική δημόσια εγγραφή της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μετά την πρώτη έκδοση ενός τεράστιου όγκου μετοχών της, δεν θα ακολουθήσει κύμα μαζικών πωλήσεων, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στα σχέδια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής.

Ένα από τα μέτρα που έχει εξετάσει με τις ρυθμιστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας είναι να προσφέρει μπόνους μετοχών σε όσους μικρομετόχους κρατήσουν τους τίτλους τους για έξι μήνες. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, προσπαθεί να μειώσει την αστάθεια στην αγορά από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της αλλά και να προσφέρει απολαβές στους απλούς μικροεπενδυτές που προσβλέπουν σε οφέλη από τις δημόσιες εγγραφές εγχώριων εταιρειών. Ζητούμενο για την Aramco είναι να βρεί μια λεπτή ισορροπία καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει υψηλή χρηματιστηριακή αξία που να πλησιάζει τα 2 τρις. δολάρια ποσό που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα πολλοί επαγγελματίες επενδυτές -και ταυτοχρόνως να παραμείνει ελκυστική σε πιθανούς Σαουδάραβες επενδυτές.

Σχεδιάζει να βασιστεί περισσότερο στα εγχώρια κεφάλαια, καθώς η αδιάφορη υποδοχή που της επιφύλαξαν οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων την ανάγκασε να αναβάλει την αρχική δημόσια εγγραφή της.

Η εταιρεία πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εγχώριων μικροεπενδυτών που σε παλαιότερες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών πήραν τις μετοχές τους με έκπτωση στο πλαίσιο μιας πολιτικής αναδιανομής πλούτου στο βασίλειο.

Τώρα είναι πιο δύσκολο να επαναληφθεί η ίδια πολιτική, καθώς η αγορά έχει ανοίξει στους ξένους επενδυτές και η Σαουδική Αραβία χρειάζεται κεφάλαια για να υλοποιήσει τις αλλαγές που θέλει στο οικονομικό της μοντέλο.

Μέριμνά της είναι να διασφαλίσει πως δεν θα υποχωρήσει η τιμή της μετοχής της από υπερβολικά πολλές πωλήσεις, στις οποίες θα προχωρήσουν όσοι ιδιώτες επενδυτές προσβλέπουν σε άμεσα κέρδη. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα εγκρίνουν οι εγχώριες ρυθμιστικές αρχές τα μέτρα που θέλει να λάβει ούτε αν είναι πρακτικά συμφέρον να προσφέρει οφέλη μόνον σε ορισμένες κατηγορίες επενδυτών εις βάρος άλλων. Η εταιρεία εξετάζει, πάντως, ένα μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων και δεν είναι βέβαιο αν θα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει προσφέροντας οποιοδήποτε από αυτά τα κίνητρα.

Εκπρόσωποι του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, του γνωστού ως Tadawul, και της τοπικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέφυγαν να απαντήσουν όταν ερωτήθηκαν σχετικά.

Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στις επενδύσεις που ενδέχεται να υλοποιήσουν οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, ορισμένα μέλη των οποίων βρέθηκαν το 2017 να κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η Aramco, σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για την αρχική δημόσια εγγραφή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία μέσα στο τρέχον έτος.

Στο βασίλειο φημολογείται εκτεταμένα μεταξύ επενδυτών ότι διάφορες επενδυτικές προσκείμενες στην ηγεσία της χώρας δίνουν ώθηση στην αγορά όταν οι εποχές είναι κακές.Περίπου πριν από ένα χρόνο, ακουγόταν πως διάφορα fund που διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση παρενέβησαν δυναμικά και στήριξαν την αγορά όταν κλονιζόταν από την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Πολλοί χρηματιστές πιστεύουν μάλιστα πως το βασίλειο δεν θα επιτρέψει την πτώση της μετοχής της Aramco.