Τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επαναφέρει στο προσκήνιο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να εξετάζει την αγορά ρωσικών μαχητικών Σουχόι Su-35, ως εναλλακτική λύση μετά την αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal» για το θέμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου κάλεσε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία, υπενθύμισε, δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή «υποχρεωτικών κυρώσεων», σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος ανέστειλε επί εξάμηνο τις κυρώσεις. Η ισχύς της αναστολής λήγει την 31η Δεκεμβρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Eν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο αναμένει ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που αγόρασε η Τουρκία από την Μόσχα, θα έχουν τεθεί σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα έως τα τέλη του έτους. Την δήλωση αυτή έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Έλεν Λόρντ. «Αναμένουμε ότι θα είναι σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα στα τέλη του έτους», δήλωσε η κα. Λόρντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την πώληση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει τη μερική μεταβίβαση τεχνολογιών κατασκευής τους στην τουρκική πλευρά. Οι πρώτες παραδόσεις των S-400 άρχισαν στις 12 Ιουλίου.