Αδ. Γεωργιάδης: Παραδοσιακά, η Ελλάδα Aποτελεί μία Φιλική Χώρα για τον Αραβικό Κόσμο

Αδ. Γεωργιάδης: Παραδοσιακά, η Ελλάδα Aποτελεί μία Φιλική Χώρα για τον Αραβικό Κόσμο
energia.gr
Τρι, 29 Οκτωβρίου 2019 - 17:39

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη, τόνισε ότι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τώρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει. «Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για τις επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει τη σωστή οικονομική ατζέντα με ένα μείγμα από ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που αλλάζει το επενδυτικό 

τοπίο στη χώρα. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις επενδύσεις δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές, κάτι που αποτιμάται θετικά από τις αγορές με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά.

«Οι τράπεζες αρχίζουν να πατούν γερά στα πόδια τους, επενδύσεις που ήταν μπλοκαρισμένες επι χρόνια ξεκινούν, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, και η Ελλάδα αρχίζει να αποτελεί φιλικό προορισμό για τους επενδυτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε λόγο για τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα φιλικό προορισμό για το σύνολο του Αράβων. 

Από την πλευρά του, ο Said Djellab, υπουργός Εμπορίου της Αλγερίας, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη τόνισε πως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη δομών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού κόσμου. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη σχέση μεταξύ των χωρών, και η Ευρώπη να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μικρών χωρών έτσι ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία και να αντιμετωπιστούν πολλές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αρκετά αφρικανικά κράτη.

Οι ζώνες ελεύθερων συναλλαγών που θα ξεκινήσουν από το 2020 θα δημιουργήσουν νέα οικονομικά δεδομένα και θα ανοίξουν περαιτέρω γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και των Αφρικανικών κρατών. Όπως ανέφερε ο κ. Djellab, η πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, ο Mohammed Mukhlif Al-Enezi, υφυπουργός στο υπουργείο Εμπορίου του Κουβέιτ, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη είπε: Πρέπει να δώσουμε έμφαση την απασχόληση των νέων, όχι μόνο για να μειωθεί η ανεργία αλλά και για να προωθηθεί η καινοτομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε μια νέα ψηφιακή οικονομία που αναδύεται ταχύτατα.

Ο κ. Al-Enezi τόνισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Κλείνοντας ο κ. Al-Enezi ανέφερε πώς το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι κομβικό και πως εάν λυθεί θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ο Abdulrahman bin Ahmed bin Hamdan Al-Harbri, διοικητής του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη ανέφερε πως το «Vision 2030» στοχεύει στην αλλαγή του οικονομικού μείγματος της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας με όραμα την εξωστρέφεια της οικονομίας και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αρκετούς κλάδους, εκτός της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Όπως τόνισε ο Al-Harbri, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μετεξελίσσεται σε επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, αλλάζοντας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό κόσμο. Σύμφωνα με τον Al-Harbri, δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την εικόνα του Βασιλείου απέναντι στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός.