Την έμφαση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βιώσιμη ανάπτυξη τόνισε ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, στο πλαίσιο της συζήτησης, με τίτλο «Sustainable development goals: investing with a purpose», την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος, Μαρία Νικόλτσιου.

Ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι στην Ευρώπη καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, αλλά υστερούμε σε κοινωνικά θέματα και θα πρέπει να αυξήσουμε τις κοινωνικές παροχές. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την παρακολούθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που ενδιαφέρει και τους πολίτες. «Είδαμε ότι οι Πράσινοι πήγαν πολύ καλά στις ευρωεκλογές», είπε προσθέτοντας ότι μέρος της ατζέντας τους έχει υιοθετηθεί και από την κεντροδεξιά. Πρόσθεσε ότι σύντομα η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι δεν τα πάει καλά στους δείκτες, όμως «θέλουμε τις αδυναμίες μας να τις κάνουμε ευκαιρίες». Ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μία μεταστροφή του κλίματος, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους, έχει φιλόδοξους στόχους, όμως «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να τους επιτύχουμε». Κατέληξε λέγοντας ότι και ο Αραβικός κόσμος έχει θέσει υψηλούς στόχους και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας.

Η Janet Heckman, Περιφερειακή Διευθύντρια για τις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Μεσογείου της EBRD, παρουσίασε συνοπτικά τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν σε 250 προγράμματα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλήφθηκαν στις μετρήσεις της Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης το 2015.

Η Marina Wes, Περιφερειακή Διευθύντρια για την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Τζιμπουτί, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε ότι η στρατηγική της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει στο επίκεντρό της την αειφόρο ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Όπως εξήγησε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν απειλητικές προκλήσεις, υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις, γενικά υπάρχουν ευάλωτες χώρες, γι’ αυτό το λόγο η Παγκόσμια Τράπεζα οργάνωσε μία νέα στρατηγική για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Ενώ τόνισε και τη σπουδαιότητα των συμπράξεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο Benjamin Godel, Διευθυντής Διεθνών Αγορών του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, ανέφερε ότι υπάρχουν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, πράγμα που σημαίνει, όπως είπε, ότι όλες οι επιχειρήσεις γνωρίζουν το πλαίσιο. Όταν κοιτάμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες για τις εταιρείες, τόνισε ο κ. Godel διευκρινίζοντας ότι «μπορεί οι στόχοι να έχουν ενταχθεί στις εθνικές στρατηγικές, όμως συχνά οι εταιρείες δεν επενδύουν σε αυτή τη βάση».

Ο Πρόεδρος της Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, τόνισε ότι το σημείο κλειδί είναι η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι το Invest Cyprus είναι ένας φορέας που εφαρμόζει τις πολιτικές της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην πολύ καλή θέση που έχει η Κύπρος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς αποτελεί πύλη για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα προσφέρεται για επενδύσεις. «Η Κύπρος απέδειξε στον κόσμο ότι είναι μία χώρα που προσφέρει ευκαιρίες στους επενδυτές», τόνισε και πρόσθεσε ότι η χώρα δεσμεύεται να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων για το 2030 και να συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως τόνισε, δεν αρκεί να επενδύουμε, θα πρέπει οι επενδύσεις να έχουν και θετικές επιπτώσεις για την κοινωνία και άρα για την προστασία του περιβάλλοντος.