Στην Πολιτεία της Καλιφόρνια αναμένεται να υπάρξουν προληπτικά εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς προβλέπεται ότι ισχυροί άνεμοι θα σαρώσουν την περιοχή  αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εταιρεία Pacific Gas & Electric έχει προειδοποιήσει 

από την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 850.000 πελάτες της Βόρειας Καλιφόρνιας το βράδυ του Σαββάτου λόγω των πολύ ισχυρών άνεμοι που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή. Η διακοπή ρεύματος αναμένεται ότι θα επηρεάσει 36 κομητείες και θα είναι το μεγαλύτερο προληπτικό μπλακάουτ που οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους μέχρι σήμερα στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους  The Los Angeles Times.

"Η PG & E θα χρειαστεί να διακόψει την παροχή ρεύματος για αρκετές ώρες πριν φθάσουν οι καταστροφικοί άνεμοι", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. "Οι άνεμοι αυτής της  έντασης δημιουργούν κινδύνους για την πρόκληση και την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών, που προκαλούν σπινθήρες από τα  καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή η βλάστηση στο έδαφος έχει ήδη ξεραθεί λόγω των ισχυρών ανέμων κατά  το προηγούμενο χρονικό διάστημα "

Η εταιρεία PG & E ζήτησε από τους πελάτες της  να προετοιμαστούν για διακοπή διάρκειας 48 ωρών ή και περισσότερο, σημειώνοντας ότι "η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης  δεν μπορεί να γίνει μέχρι να εξασθενήσουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, και οι επιθεωρήσεις ασφαλείας των γραμμών είναι πλήρεις και οι όποιες ζημιές  στο σύστημα έχουν επιδιορθωθεί".

«Καταλαβαίνουμε ότι μια μεγαλύτερης διάρκειας διακοπή θα ήταν πολύ δύσκολη για τους πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PG & E Corporation και πρόεδρος Bill Johnson. «Εργαζόμαστε ήδη για να ελαχιστοποιήσουμε το χρονικό διάστημα μαζί με όλο το προσωπικό της PG & E, και άλλων εταιρειών κοινής ωφέλειας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την διαδικασία επιθεώρησης, επισκευής και αποκατάστασης μόλις περάσει ο καιρός. "

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη προκαλέσει τον όλεθρο στην Καλιφόρνια τροφοδοτώντας πυρκαγιές που αφάνισαν 21.900 στρεμμάτων στην Κομητεία Sonoma. Η αιτία της φωτιάς είναι ακόμα άγνωστη, αλλά κάποιοι υποψιάζονται ότι ίσως φταίνε οι πυλώνες υψηλής τάσης ή τα καλώδια μεταφοράς ρευματος της PG & E που έχουν πέσει στο έδαφος.

Ήδη η εταιρεία απενεργοποιεί την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες της για να αποφύγει την εκδήλωση πυρκαγιών  από τις γραμμές ηλεκτροδότησης, αν και οι αντιδράσεις των καταναλωτών είναι μεγάλες  Αυτήν την εβδομάδα η  PG & E έκλεισε την παροχή ρεύματος  σε περίπου 178.000 πελάτες, αλλά αργότερα σε ανακοίνωσή της εταιρείας ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Πέμπτη στο 93% των περιπτώσεων