«Ο Αραβικός κόσμος είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη και όσα συμβαίνουν εκεί επηρεάζουν την Ευρώπη», τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβαση του στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, στο πλαίσιο της συζήτησης, με θέμα «An area of realignment: The need for a new European – Arab world approach», την οποία συντόνιζε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της AI-Iktisss Wal-Aamal Group, Faysal Abou Zaki.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Αραβικών χωρών, υπογραμμίζοντας την αυξημένη παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις Αραβικές χώρες. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι ο διάλογος με τις Αραβικές χώρες δεν είναι όσο ανεπτυγμένος θα θέλαμε, δεδομένου, όπως είπε του γεγονότος πως «ό,τι συμβαίνει σε μία γειτονιά, επηρεάζει όλους τους γείτονες».

Υποστήριξε ότι η πολιτική της Αθήνας είναι να υποστηρίζει την ενίσχυση του διαλόγου και πρωταρχικός μας σκοπός είναι η ενίσχυση της ασφάλειας. «Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες και τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτόν τον τομέα, «σχεδιάζουμε να καταργήσουμε το πλαστικό έως το 2021 και να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2027», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα του προσφυγικού λέγοντας ότι η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αιτούντων ασύλου, τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει να κάνουμε χιλιάδες διασώσεις στη θάλασσα» και ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ή τράνζιτ.

Ο Carmelo Abela, υπουργός Εξωτερικών και προώθησης του Εμπορίου της Μάλτας, μίλησε επίσης για την ανάγκη για συνεργασία, για τις πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η τεχνολογία και επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε κοινωνίες με μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων, των γυναικών και των μειονοτήτων. Κάλεσε την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο να δημιουργήσουν κοινωνίες με μεγαλύτερη συμμετοχή και τόνισε ότι ο κόσμος πια χρειάζεται ατζέντα θετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών σε μία σειρά από τομείς, από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία. Αναφέρθηκε επίσης στις εντάσεις και την αστάθεια της γειτονιάς μας, προσθέτοντας ότι αυτό που βιώνουμε μας δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Έδωσε το παράδειγμα της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης και τόνισε ότι η Μάλτα ζητά να υπάρξει πολιτική διευθέτηση σε αυτές τις κρίσεις.

Ο Soltan bin Saad Al-Muraikhi, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου και περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή, που επιβάλλεται λόγω και των γεγονότων στην περιοχή, με στόχο βέβαια την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, καθώς όπως είπε αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. «Η κρίση στη Λιβύη και στη Συρία είναι απειλές για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στην κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ασφάλεια της ενέργειας, λέγοντας ότι πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζουμε στη συνεργασία Ευρώπης – Αραβικού κόσμου.

Τα ίδια θέματα τόνισε και ο Naser Kamel, Γενικός Γραμματέας της Μεσογειακής Ένωσης, ο οποίος ξεχώρισε τα θέματα του Αραβικού κόσμου σε αυτά που μας απασχολούν εδώ και δεκαετίες, όπως το Παλαιστινιακό, αλλά και θέματα που είναι πιο πρόσφατα, όπως η περιβαλλοντική αλλαγή, η μετανάστευση και η οικονομία. Μίλησε επίσης για τις ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ έκανε μία ιστορική διαδρομή προς τη δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης, που εκπροσωπεί πολλές χώρες. «Πρέπει να επιστρέψουμε στα βασικά, να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία. Έχουμε σειρά διαδικασιών και δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της συνεργασίας», είπε υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η κλιματική αλλαγή.

Ο Eurico Brilhante Dias, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, τόνισε ότι η χώρα του, που είναι μέλος της ΕΕ, πάντα προωθεί τις καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, με τον οποίο «έχουμε κοινή ιστορία». Τόνισε ότι χρειαζόμαστε κοινές λύσεις για να έχουμε ευημερία και πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία δεσμεύεται να προωθεί τη συνεργασία και το πλαίσιο για έναν ολοκληρωμένο διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Η Πορτογαλία δεν υποστηρίζει μόνο τη συνεργασία, αλλά και την οικονομική ολοκλήρωση, τόνισε ο ΥΠΕΞ της χώρας, ενώ εξέφρασε και την έντονη αντίθεση του με τον προστατευτισμό, που έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε «πρέπει να καταπολεμήσουμε τον προστατευτισμό και να προωθήσουμε τη συνεργασία» μεταξύ των χωρών. Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο για ανανεώσιμη ενέργεια από το Μαρόκο έως την Πορτογαλία, με την ενέργεια να διοχετεύεται στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είπε ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο στον τομέα της ενέργειας και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.